KÖZLEMÉNYEK  2021. július 07.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A településkép védelméről szóló rendelet tervezete

Tisztelt Kispestiek, Civil Szervezetek, Építészek!

Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata településkép védelméről szóló 34/2017. (IX.29.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Tkr) módosítása szükségessé vált.

A módosítás oka, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8.§ (2) bekezdésében foglalt feladatkörökben a döntést, az Étv. 6/A. § (2) bekezdése alapján a Képviselő-testület hatáskörébe telepítette. Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata Képviselő-testületének a Tkr. alapjául szolgáló fenti jogszabályok szerint, a településkép-érvényesítési eszközökhöz kapcsolódó eljárásokban:
településképi bejelentés
településképi véleményezés
szakmai konzultáció a településképi követelményekről
településképi kötelezés
2021. július 1. napjától a Képviselő-testületnek kellene döntést hoznia. Mindez aránytalan többletmunkát róna a Képviselő-testületre és a Főépítészi Iroda dolgozóira, hiszen minden egyes településképi vélemény és főépítészi szakmai konzultációs emléketető csak a testület jóváhagyásával lenne kiküldhető. Továbbá a településképi bejelentési és kötelezési eljárásokban hozott, önkormányzati hatósági döntést is a képviselőknek kellene meghoznia, mely havi szinten kb. 30 döntést jelentene az idén tapasztalt ügyiratforgalom mellett. Figyelembe véve ezek 8, illetve 15 napos határidejét, ez a gyakorlatban nehezen lenne megvalósítható.

Javasoljuk tehát a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos hatáskörök polgármesterre történő átruházását, mely eddig is polgármesteri döntésként működött. Ennek érdekében a Tkr. módosítására 2021. október 31-ig adott felhatalmazást a magasabb szintű jogszabály.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet alapján az Önkormányzat a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 18/2017. (IV.28.) önkormányzati rendeletének megfelelően egyeztetni kívánjuk a partnerekkel (lakosság, civil- és gazdálkodó szervezetek) a fenti módosítást.

Ha Ön is szeretné javaslatát, véleményét elmondani a településkép védelméről szóló 34/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításának tervezetéről, akkor arra írásban van lehetősége.

Az írásbeli véleményeket 15 napon belül várjuk Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata Főépítészi Iroda (1195 Budapest, Városház tér 18.-20.) címre vagy a foepitesz@kispest.hu e-mail címre.

A fenti dokumentum-tervezet megtekinthető itt és személyesen a Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata Főépítészi Irodáján, előzetesen egyeztetett időpontban, ügyfélfogadási napokon.

Köszönjük!

Gajda Péter
Kispest polgármestere