KÖZLEMÉNYEK  2021. december 01.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elhunyt Fajka László képzőművész

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény búcsúzik Fajka László képzőművésztől, aki 86 éves korában, november 26-án hunyt el.

fajkalaszlo-gyaszhir-1201

Búcsúzunk Fajka János képzőművésztől

Nagykőrösön született 1935-ben. A Magyar Iparművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Fiatal éveiben grafikával, alkalmazott grafikával foglalkozott, melyben több színezett eljárást is kidolgozott. A képzőművészet és az iparművészet különböző műfajaiban tevékenykedett. Kispestre költözött, és a Hungaria Jaquard üzemében helyezkedett el, mint textiltervező. 1964 óta a hazai és nemzetközi kiállítások rendszeres szereplője.

„Színes rézkarcaimban a hatvanas évek elején kapcsolódott össze a markáns grafika rajzolata és az azt erősítő színvilág. A rekeszzománcban ez a lehetőség vonzott. Az élükre állított lapos rézszalagok adják a rajzolatot, az általuk határolt rekeszben lévő zománc a színeket. A többször átdolgozott felületekkel az opak és a transzparens zománcok egymásra hatásából kimeríthetetlen lehetőségek nyílnak. Fa- és fémipari gépek felhasználásával a mai napig számos lehetőséget használok fel az újabb képi világ megjelenítéséhez.”

1970 óta alkot tűzzománc képeket, melyekkel 1978-tól, a neves nemzetközi biennálék rendszeres magyar résztvevőjeként külföldön is hírnévre tett szert. Művei megtalálhatók a világ minden szegletében Tokiótól Sao Paolo-ig, Amszterdamtól Moszkváig. Munkáit őrzik hazai és külföldi magángyűjtemények, múzeumok, művelődési házak, polgármesteri hivatalok, külképviseletek. Életöröm című munkája a Kispesti Városháza tanácstermében látható.

Fajka János utolsó, az életmű jelentős darabjait bemutató kiállítása 2015-ben, a Nagy Balogh János Kiállítóteremben volt.

Fajka János 2021. november 26-án, 86 éves korában hunyt el.

Emlékét megőrizzük!

Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény
2021. december 1.