KÖZLEMÉNYEK  2022. június 17.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyommentesítés, parlagfűirtás Kispesten 2022-ben

Tisztelt Kispesti Lakosok, Ingatlantulajdonosok!

Az allergén gyomnövények elleni védekezés közös érdekünk és felelősségünk.

Önkormányzatunk a közterületek, parkok kaszáltatását végezteti. A magáningatlanok, valamint az ingatlan előtti járda-, zöldsáv-, árokszakasz gyom- és parlagfűmentesen tartása az ingatlantulajdonos kötelezettsége.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a jogszabályváltozások alapján a földtulajdonosok, ingatlantulajdonosok egész évben kötelesek védekezni földterületükön a károsító gyomnövények ellen. Ez nemcsak a parlagfűre, hanem az egyéb károsító gyomnövényekre is vonatkozik.

Amennyiben a parlagfű irtása elmarad, és az ingatlanon virágbimbós állapotú parlagfű található, a hatóság azonnali kényszerkaszálást rendelhet el, amiről az ingatlantulajdonost vagy földhasználót előzetesen nem kell értesíteni. A kaszálás költsége teljes egészében a tulajdonost/tulajdonosokat terheli.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15.000 forinttól akár 5.000.000 forintig is terjedhet, attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.

Az ingatlantulajdonosok által végzett védekezés történhet vegyszeres gyomirtással, vagy fizikai gyomirtással, mint kaszálással, gyomlálással, kapálással, de a leghatékonyabb a parlagfű növény gyökérrel együtt való eltávolítása, kihúzása. Aki a kertjében vegyszerrel védekezne, kérjük, hogy előtte tájékozódjon a gazdaboltokban a szerekről és biztonságos felhasználási módjukról.

A parlagfű kelése hazánkban kedvező időjárás esetén már március végén megindul, áprilisban pedig tömegesen megjelenhet. Általában április-május hónapokban az évente kikelő mennyiség nagy része kibújik, utána csökkenő intenzitással, de az őszi fagyokig folyamatosan kel.

A fő cél a növény virágzásának és pollenszórásának megakadályozása, de ugyanígy fontos a magnevelés megakadályozása is, mivel egyetlen tő parlagfű átlagban 3-4 ezer csíraképes magot érlelhet, de előfordulhat akár 60 ezres termésszám is egyetlen tövön.

Bízunk benne, hogy közös erőfeszítéssel egészségünk és a rendezett környezet fenntartása érdekében sikerrel vesszük fel a harcot az allergén gyomnövények ellen, élhetőbbé téve ezzel lakókörnyezetünket.

Aki Kispest közigazgatási területén elhanyagolt, gondozatlan, gyomos ingatlant észlel, a zoldprogram@kispest.hu e-mail-címen jelezheti.

Zöldprogram Iroda

A parlagfűvel könnyen összetéveszthető gyomnövények és további információk:
https://portal.nebih.gov.hu/-/vedekezes-a-parlagfu-es-az-egyeb-gyomnovenyek-ellen
https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu
https://portal.nebih.gov.hu/-/ismerjuk-fel-a-parlagfuvet-

Vonatkozó jogszabályok:
Az Éltv. 17. § (1) bekezdés c) pontja szerint: „A termelő, illetve a földhasználó köteles az a) pont alá nem tartozó egyéb károsítók (nem zárlati és nem vizsgálatköteles nem zárlati károsítók) ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik, valamint figyelembe venni az integrált növénytermesztés alapelveit, továbbá a környezet és a természet védelmét.”
17. § (4) A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A zöldterületek gyommentesen tartását a Budapest Főváros Közgyűlésének a Főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete is szabályozza, melynek a 3. § (1) bekezdése kimondja, hogy: „Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről,…”

Valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2016. (IX.29.) önkormányzati rendelete/ 4. Kispest rendezettségének védelme / 5.§ (1) bekezdése kimondja: Az az ingatlantulajdonos, vagy az ingatlannal más jogcímen rendelkezni jogosult, illetve köteles személy, aki
a) nem gondoskodik az ingatlana előtti járda, az ingatlanához csatlakozó járda, valamint a járda és az úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület, járda hiányában az ingatlana telekhatárától számított egy méter széles területsáv gondozásáról, tisztán tartásáról, gyomnövényektől, illetve gyomfáktól történő mentesítéséről, síkosság-mentesítéséről és a hó eltakarításáról,
b) az ingatlanán lévő felépítmény homlokzatát vagy az ingatlana kerítését nem tartja tisztán, nem gondoskodik az építménye falának, illetve az ingatlana kerítésének a tövéből kinövő gyomnövényektől, illetve gyomfáktól történő mentesítéséről,
c) nem gondoskodik a telekingatlana tisztán tartásáról és gyomnövényektől, illetve gyomfáktól történő mentesítéséről, vagy
d) nem gondoskodik a telekingatlanáról a közterületre kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, és ötezer forinttól természetes személy esetében százötvenezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

parlagfu-jo