KÖZLEMÉNYEK  2022. november 07.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egynapos sebészet, gyermek fogszabályozás, vírusok

A Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosának aktuális tájékoztatója (2022. 11. 07.).

Tisztelt Kispesti Lakosok!
Kedves Betegeink!

Ismét közérdeklődésre számot tartó információkról tájékoztatom Önöket.

I. Egynapos sebészet
Továbbra is kérnem kell szíves türelmüket az egynapos sebészet igénybevételével kapcsolatban! Az Intézet készen áll a műtétek végzésére, a végleges engedélyezési dokumentációra várunk. Szeptemberben összeült a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), minek keretében megtörténik az új kapacitások befogadása és a hozzá rendelt finanszírozás elosztása. Erről azonban a mai napig nincs semmilyen információ!
Már több helyen is közreadtuk az információt, miszerint minden szakmai engedély és kórházi háttér birtokában az alábbi műtétekre van lehetőségünk:
- szemészet (főként szürkehályog, de egyéb kisebb műtétek)
- csontsebészet (ortopédia-kis traumatológia: előláb-bütyök, kalapácsujj, csukló, könyök, váll)
- sebészet (hasfali sérv, aranyér, stb.)
- urológia (herevíz-sérv, herevisszér, mellékhere ciszta, endoszkópos alsó húgyúti műtétek húgycsőtágítás, stb.)
- nőgyógyászat (abrázió, konizáció, polipeltávolítás, stb.)
- gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatok, polip eltávolíts, aranyér, stb.).
Önök közül sokan várakoznak egy-egy beavatkozásra (legtöbben szürkehályog, hasfali sérv, térd artroszkópos műtétekre, stb.).
Az igénybevétel menete: panaszával forduljon háziorvosához, vagy szakorvosainkhoz, akik megállapítják, hogy megfelelő-e Ön számára az adott probléma egynapos sebészeti keretek között történő megoldása. Ha a műtétet ebben a formában indokoltnak tartják, akkor célszerű előjegyeztetnie magát, hogy a nyitás után minél hamarabb élni tudjon a helyi lehetőséggel!

II. Gyermek fogszabályozás engedélyeztetése
Évek óta forszírozzuk a gyermek fogszabályozás kerületi biztosítását. Levelezéseink hosszú sora eredménytelennek bizonyult. Amennyiben gyermeke, unokája igényli az ellátást, és megtapasztalja a hosszú várólistát más kerületben, segítené a megoldás előmozdítását, ha írásban (info@euint.kispest.hu) hangot adna annak az igénynek, hogy saját kerületben legyen lehetőség gyermeke, unokája ellátására, vállalható időn belül.

III. Vírusok jelenléte
Bizonytalan időszak előtt állunk a vírus fertőzések terén. Valószínűsíthető, hogy a közeljövőben a korábbiaknál nagyobb influenzajárványra számíthatunk, miközben a koronavírus számos rekombináns mutánsa (egyszerre két vagy több variáns) párhuzamosan is jelen van és támad. Ilyen körülmények között ajánlom az influenza elleni védőoltást, és mindenekelőtt zárt térben a szabályos maszkhasználatot! Ezzel jelentősen csökkenthető bármilyen légúti megbetegedés durva terjedése.

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos

 eu intezet