KÖZLEMÉNYEK  2014. június 07.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lakótelepi kispestiek közösségszervező programja

Kispest lakótelepi részén közösségi program indult európai uniós támogatással ((TÁMOP-5.5.4-13/1-20213-0008)). A lakókörnyezet, amelynek a középpontjában a Csokonai utca áll, több civil szervezetnek és önkormányzati intézménynek ad otthont. Ezek az ott élő emberek számára nyújtanak különböző szolgáltatást. Az általános iskola, a helytörténeti gyűjtemény, az óvoda mellett itt található az utcában a civileknek otthont adó ház is. A 3. szám alatt van a Kispesti Véradók Egyesületének, a Kispesti Jóléti Egyesületnek, a kispesti nyugdíjasoknak két szervezete és itt „lakik” a Kispesti Tudásház Közalapítvány is.

tudashaz

A Kispesti Tudásház Közalapítvány évtizedek óta a számítógépes kultúra helyi terjesztője. Ez évtől, az eu-s pályázat elnyerésétől újszerű szerepet is vállalt: a Csokonai utca környékén lakók közösségépítését, a helyi lakótelepi kulturális élet támogatását és szervezését.

Nyitott házat ajánlunk, ahova bárki betérhet, térítésmentesen részt vehet meghirdetett programjainkon, igénybe veheti szolgáltatásainkat és kérheti szakembereink tanácsát sokféle dologban.

Milyen programokat kínálunk?  
Számítógépes kurzusokra lehet jelentkezni. A július második felében induló nyári csoport elsősorban középiskolás korú fiatalok igényeire épít, az őszi csoportok pedig az ’időseket’ célozza meg. A Számítógéppel barátságban címmel induló programsorozaton a csoport tagjai úgy ismerkednek meg az informatika egyes területeivel, ahogy iskolai vagy tanfolyami tanulmányaik keretein belül nincs idő és lehetőség. Néhány alcím az egészből:
- Írunk, rajzolunk, fotózunk
- Olvasunk, tájékozódunk a betűk világában
- Utazunk, sétálunk, felfedezzük a világot
- Adunk-veszünk, vásárolunk
- Játszunk, versenyzünk
- Beszélgetünk, levelezünk
- Kapcsolatokat építünk, ápolunk
- Szórakozunk, tanulunk, ügyintézünk

Ez időben indul és tart csaknem egy éven keresztül az angol nyelvi képzés is. Itt is arra törekszünk, hogy elkerüljük a megszokott sémákat, hogy élményszerű legyen a tanulás. Laza beszélgetős, játszós, zenehallgatásos, filmezős programot tervezünk. Néhány alcím ebből is:
- Milyen az élet az USA-ban?
- Milyen lehet brit alattvalónak lenni?
- Miért nem röhögnek az angol királyi testőrök?
- Indiában miért beszélnek angolul? Mi az a Beatles?
- Mi a dolga James Bondnak?
- Hol van az amerikai elnökös hegy?
- Hány felesége volt VIII. Henriknek?
- Egyáltalán minek nekünk az angol?

Klubprogramokat is kínálunk, amelyek egy éven át hetente várják az érdeklődőket. A témákban jártas szakemberek vezetik a foglalkozásokat. Szeretnénk olyan általános és helyi témákat programunkra tűzni, amelyek mindnyájunkat foglalkoztatnak. A témakínálatból néhányat az alábbiakban olvashat:
- Hol tanuljon tovább a gyerek?
- A tehetség fölismerése és fejlesztése
- Miért rosszalkodik a gyerekem?
- A kamaszkor nehézségei. Amit a szülőnek erről tudni kell
- Álláskeresés, tanácsadás
- Konfliktusaink, ezek kezelése
- Miért nem értjük meg egymást? A családi kommunikáció
- Hogyan vásároljunk?
- Egészséges élet szerény anyagiakból
- Mit tanítson meg a szülő, mit az iskola?
- Milyen értékek megbecsülését tanítsuk a gyereknek?
- Hogyan tanuljak?
- Szenvedélyek okozta szenvedések
- Változó világ, változó értékek
- Családi adósságkezelés

Készségeket erősítő, fejlesztő tréningeket is indítunk. A mindennapi életben hasznos gyakorlati tudásról esik ezeken szó, amiket gyakorlatokkal teszünk élményszerűvé. A témáink a kommunikációt, a konfliktuskezelést és a stresszkezelés érintik. Hasznos tudás szerezhetünk önmagunkról, a környezetünk és önmagunk viszonyáról. Mindezek hozzájárulhatnak a magánélet, a munkahelyi és a munkaerő-piaci sikerességhez.

Kézműves foglalkozásokat is szervezünk a Csokonai utcai iskola által rendelkezésünkre bocsátott helyszínen, ahol tűzzománckészítést tanulhatnak a jelentkezők.

A program arra is lehetőséget ad, hogy a környezetünkben levő parkrészt alkalmassá tegyük közösségi események megrendezésére, és hogy ezt a helyet beszélgetések, játékok barátságok helyszínévé tegyük. A Zöldiroda segítségével már megkezdődött a tervezés.

Amit a nyitva tartásról tudni kell:
A program felelős munkatársai minden hétköznap, esetenként a hétvégeken is elérhetők a Csokonai utca 8. szám alatti programirodában. Az épület külső falán hamarosan tudósítunk minden érdeklődőt arról, hogy mikor mit tervezünk, az irodán pedig személyesen állunk az érdeklődők rendelkezésére. Honlapot is indítunk, ahol minden aktuális hírrel meg lehet ismerkedni.

Horváth Tamás program-koordinátor