KÖZLEMÉNYEK  2016. február 04.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bűnmegelőzési tanácsok az „unokázósok” ellen

A XIX. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjének tájékoztatás szerint Kispesten (ugyanúgy ahogyan fővárosban, de országszerte egyaránt) az utóbbi másfél-két évben rendkívül nagy mértékben elharapódzott egy új bűnelkövetési módszer, amely elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó, 60 év felettieket célozza. A rendőri szakzsargon – amit a sajtó is átvett – unokázós, trükkös csalásnak hívja ezt az elkövetési módszert.

Ennek lényege, hogy jól szervezett bűnözői körök – általában telefonkönyvből – kinézik az idős emberek vezetékes telefonszámát, majd felhívják őket általában késő esti, éjszakai órákban, rokonuknak kiadva magukat (fia, lánya, unokája). Elmondják, hogy autóbalesetet okoztak, a másik felet azonnal kártalanítani kell és pénzre van szükségük, ezért küldik érte a havert. Az idős sértett bepánikol, mert ilyenkor súlyos sérülésről, baleseti halálról, rendőrségi eljárásról szól a mese. A tapasztalat szerint a hívott fél nem is gondolkodik, összepakolja az otthon tárolt összes pénzt, ékszereket, és leviszi a ház elé, ahol már várja a telefonáló bűnöző társa, átveszi a csomagot, és eltűnik. A sértettek szinte mindig csak a pénz átadása után hívják fel rokonukat, és akkor derül ki, hogy semmilyen baleset nem történt, csalók áldozata lett az idős ember.

Előfordul, hogy többször hívják az idős embert, sürgetik a pénz átadására. Sajnos a sértettek szinte soha nem tudnak pontos személyleírást adni a pénzt átvevő személyről, mert rossz a látásuk, gyorsan történik minden, kvázi tudatbeszűkült, pánikolt állapotban vannak, illetve többször eltakarják arcukat a pénzt átvevő személyek. Olyan is történt, hogy másnap elküldték a bankba a sértettet, hogy vegye ki a pénzét, majd azt adta át az ismeretlennek. Sok esetben taxival érkezik a pénzt átvevő személy, és a szervezettségre utal, hogy külön személy telefonál, külön személy figyeli a sértett házát, és külön személy veszi át a pénzt.

A szakemberek szerint nehéz ellenük nyomozni, de nagyon nagy jelentősége van a megelőzésnek. Minden idős embert tájékoztatni kell az összes lehetséges csatornán és fórumon, hogy ne dőljenek be a mesének, azonnal hívják fel rokonukat, vagy a rendőrség 112-es számát, és mondják el mi történt.

A BRFK Bűnmegelőzési Szolgálata készített már egy kisfilmet is erről, de a kispesti kapitányság részéről is nagy erőket mozgósítanak, hogy minél szélesebb körben ismertessék a megelőzés módszereit.