KÖZLEMÉNYEK  2016. április 26.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Logisztikai és szolgáltató központ létesül a XVIII. kerületben

Többfunkciós logisztikai és szolgáltató központot létesít Budapest Főváros Önkormányzatával közösen az FKF Nonprofit Zrt.

A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében Európai uniós forrásból valósul meg a XVIII. kerület Ipacsfa utca 14. sz. alatti telekingatlanon. Átadására a tervek szerint 2018 év elején kerül sor.

A projekt kiemelt célja a hatékonyabb járatszervezés a lakossági kommunális hulladék elszállítására, továbbá az ártalmatlanító helyekre történő szállítás környezetbarátabbá tétele.

A Központ funkciói:
A létesítmény fő elemeként valósul meg egy teljesen zárt technológiájú hulladékátrakó állomás.
Itt fogadják majd a dél-pesti régióban gyűjtött lakossági kommunális hulladékot. A beérkező szállító járművek egy garatba ürítik a hulladékot, ami szabadeséssel jut le a hidraulikus présbe. Ennek funkciója kettős. Egyrészt a hulladékot a zárt konténerekbe juttatja, másrészt jelentősen csökkenti annak térfogatát.

A rendszer teljesen zárt, kiszóródásmentes, konténerbe tömörít. Megvalósulását követően a dél-pesti kerületekben csökken a hulladékgyűjtő járatok száma, vagyis a régió útjain dolgozó gépjárművek mennyisége, futásteljesítményük, valamint az ártalmatlanító helyekre történő szállítási idő.

A megtelt konténereket folyamatosan külön gépjármű szállítja ki a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba vagy a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe.

A Központ területén hulladéktárolás nem lesz, a kiszállítás folyamatos. A Központban kialakításra kerül egy hulladékudvar is, ami a Budapest XVIII. kerület Besence utcai Szemléletformáló és Újrahasználati Központtal együtt teljes körűen kiszolgálja majd a környék lakosságát abban, hogy ingyenesen elhelyezhesse az otthon különválogatva gyűjtött anyagokat, a csomagolási-, illetve a szakszerű ártalmatlanítást igénylő hulladékot.

Létesül továbbá gépjavító műhely, gépkocsi- és konténermosó, valamint szociális és tároló létesítmények is.

FKF    fkf-logo

 fkf-hulladekkozpont-latvany02