KÖZLEMÉNYEK  2016. augusztus 10.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Készül Kispest Fenntartható Energia Akcióterve

Budapest Főváros XIX. Kerület Önkormányzata 2015 szeptemberében csatlakozott az Európai Bizottság kezdeményezésére létrehozott Polgármesterek Szövetségéhez, amely a helyi önkormányzatok fenntartható energiapolitika megvalósítása során tett erőfeszítéseit támogatja. A szövetség aláíróinak – így Kispestnek is – az a célja, hogy elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20%-os széndioxidkibocsátás-csökkentést.

Az önkormányzat a Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozással vállalta, hogy egy éven belül Fenntartható Energia Akciótervet (Sustainable Energy Action Plan, röviden: SEAP) készít, amely az energiagazdálkodással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza a fenti cél elérésének érdekében. Az Akcióterv elkészítéséről 2016. augusztus 1-jén a Polgármesteri Hivatal Dísztermében szerveztek tájékoztató fórumot. A rendezvényen jelen volt Gajda Péter polgármester, Patek Gábor, a városüzemeltetés vezetője, az önkormányzati képviselők, a Polgármesteri Hivatal munkatársai és a helyi lakosság képviselői.

Csizmadia Edit, a Denkstatt Hungary Kft. munkatársa a fórumon ismertette a kerület Energia Akciótervének elkészítési folyamatát. Első lépésként a Denkstatt a 2006-os bázisév energiafogyasztását mérte fel, és ez alapján kiszámította a bázisév széndioxid-kibocsátását. Ehhez képest kell – energiatudatos városfejlesztés révén – minimum 20%-os megtakarítást elérni 2020-ra. A felmérés szerint a kerület legnagyobb energiafogyasztója a lakosság (az összkerületi energiafogyasztás kb. fele), utána a közlekedés (kb. negyede) és a szolgáltató szektor (kb. 10%) következik. Az előadó szerint ezekben a szegmensekben van a legnagyobb megtakarítási potenciál, de a legnagyobb kihívás is, hiszen az önkormányzat csak közvetett hatást gyakorolhat ezekre a fogyasztókra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kitűzött 20%-os cél nem elérhetetlen, hiszen már 2015-re a kerület energiafelhasználása kb. 10%-kal, a széndioxid-kibocsátás pedig kb. 18%-kal csökkent 2006-hoz képest, többek között az eddig megvalósult energiahatékonyságot növelő intézkedéseknek köszönhetően. A beruházások hazai és nemzetközi forrásból történő finanszírozási lehetőségei szintén bemutatásra kerültek.

Az önkormányzati tulajdonú intézmények közül már számos iskolában (Bolyai, Puskás, Vass, Gábor Áron, Erkel) óvodában (Arany János), az uszodában, a Forrásházban és a művelődési házban történt energetikai célú felújítás 2006 óta. A lakások szigetelése, a nyílászárócserék, az energiatakarékosabb berendezések beszerzése, a megújuló energia használatának (napelem, napkollektor, hőszivattyú) elterjedése javítja a kerület energiagazdálkodását. A fórumon felmerült többek között a Wekerletelep műemlékvédelem miatti speciális helyzete, a kerület intermodális jellegéből adódó P+R parkolók építése és a közösségi megoldásokon alapuló megújuló energia termelése.

A kerület lakosságának, a helyi civil szervezeteknek és a vállalkozói szférának a továbbiakban 2016. augusztus 30-ig még van lehetősége, hogy energiahatékonyságot növelő intézkedési javaslatokat fogalmazzon meg a Hivatal számára, amivel hozzájárulhat az energiatudatos városfejlesztés sikerességéhez.

A javaslatokat várjuk a gajda@kispest.hu, illetve a patek@kispest.hu e-mail címekre. Postai úton pedig az önkormányzat címére: Budapest Főváros XIX. kerület, Kispest Önkormányzata 1195 Budapest, Városház tér 18-20., a borítékra írják rá, hogy „SEAP”.

Energiahatékony Kispest – a tájékoztató fórumon bemutatott prezentáció (pdf)

puskas-napelem