KÖZLEMÉNYEK  2017. augusztus 16.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispest Kerékpárforgalmi Hálózati Terve

Kispest Önkormányzata a VEKOP-5.3.1-15-2016-os azonosítójú pályázaton 350 millió forintos támogatásban részesült, hogy Kispest úthálózatát kerékpárosbaráttá alakíthassa. Ennek érdekében egy átfogó, a kerület egészére kiterjedős Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet készített széles társadalmi egyeztetés mellett.

kerekparut

A Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet Kispest Önkormányzatának képviselő-testülete, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szakmai Tervzsűrije elfogadta, azt megvalósíthatósági szempontból alkalmasnak találta. A projektben az önkormányzat konzorciumi partnere a Budapesti Közlekedési Központ Zrt, a konzorcium vezetője Budapest Főváros Önkormányzata.

A projekt a mindennapi hivatásforgalmi utak fejlesztését célozza, emellett szomszédos kerültek, illetve a belváros felé irányuló kapcsolatokat erősítené, lehetőség nyílik majd kerékpárút-építésre és kerületrészek kerékpárosbaráttá tételére (pl. forgalomcsillapításra, kitáblázásra), de szemléletformáló programok is részei a projektnek. A célok között szerepel az Üllői út kispesti szakaszának kerékpározhatóvá tétele, itt főleg új kerékpárút-építésről lenne szó, de a további kerékpárosbarát fejlesztések, néhány kerületrész (pl. Wekerletelep) kivételével, Kispest majdnem egész területére kiterjednének. A projekt megvalósítása során a hatásterületen belüli úthálózat elemei a biztonságos, közvetlen és kényelmes kerékpározhatóság szempontjai szerint felülvizsgálatra kerülnek, és a beruházás eredményeként a kijelölt hatásterület közlekedési úthálózata kerékpárosbaráttá válik.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. év augusztus hó 31.

A végleges Kerékpárforgalmi Hálózati Terv, illetve annak kiegészítő térképei az alábbi linkeken érhetőek el:

Kerékpárforgalmi Hálózati Terv

Területhasználat és helyi célforgalmi igények, átlagos napi kerékpáros forgalom

Kispest úthálózatának szerkezete

Problématérkép

Tervezett fejlesztések