KÖZLEMÉNYEK  2017. szeptember 29.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Beszámoló a Kispesti Közösségi Költségvetés 2017 programról

Javaslatok a 2018-as Közösségi Költségvetésre

A Polgármesteri Program részeként először tavaly ősszel kértük a kispestiek javaslatait a kerületi fejlesztésekre vonatkozóan. A Közösségi Költségvetés 2017 projekt keretében az itt élők városrészenként (Felső-Kispest, Kertváros, Hagyományos Kispest, Wekerletelep) 4-4, összesen 16 millió forint felhasználásáról dönthettek közvetlenül.

A beérkezett javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakirodái egyenként megvizsgálták a megvalósíthatóság szempontjából, és ennek alapján állították össze a szavazólapot. 

A szavazás eredményeként Hagyományos Kispesten felújítottuk az Esze Tamás–Kossuth Lajos–Zrínyi utcák járdáit 120 méter hosszan, 198 négyzetméternyi felületen, a Kertvárosban pedig körbekerítettük a Karton utcai játszóteret, újrafestettük a játszóeszközöket, valamint több szükséges javítást is elvégeztünk. A fejlesztés folytatásaként új közterületi kondicionálógépek kihelyezését tervezzük a területen, jelenleg az eszközök beszerzése zajlik, várhatóan az ősz folyamán már kikerülnek a játszótérre.

Szintén a Közösségi Költségvetés 2017 projekt keretében beérkezett javaslatok alapján 5 új ivókutat alakítottunk ki Kispest területén, és 10 új kutyapiszokgyűjtő edény került kihelyezésre Felső-Kispesten, valamint Wekerlén, emellett felújíttattuk a Dobó Katica és Arany János utca közötti teniszpályát is.

A lakók javaslatai alapján elindult a Vasút utca leaszfaltozásának terveztetése és engedélyeztetése. A wekerlei futókör kapcsán a Wekerlei Futóklubbal folynak a szükséges egyeztetések.

Az önkormányzat idén is azt tervezi, hogy igényfelméréssel, a Fenntartható Zöldfordulat Munkacsoport által koordinált képviselői fórumok szervezésével segíti a kerületben élők ötleteinek beépítését a megvalósításért felelős irodák szakmai munkájába. Ezután a projekteket értékelve a támogathatónak ítélt kezdeményezésekről szavazhatnak a kispestiek, és a városvezetés a tavalyi összeg csaknem dupláját, összesen 30 millió forintot – városrészenként 6-6 milliót – költ fejlesztésre a helyi javaslatok alapján.

Fontos, hogy idén nem négy, hanem öt városrészre vonatkozóan várjuk javaslataikat, úgy, mint Felső-Kispest 1 (Ady Endre út–Kisfaludy utca–Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca közötti terület), Felső Kispest 2 (Kisfaludy utca–Simonyi Zsigmond utcától keletre, Ady Endre úttól északra eső terület), Kertváros, Hagyományos Kispest és Wekerletelep.

Mindannyian Kispesten élünk, ugyanazokban a parkokban sétálunk, ugyanazokat a sportlétesítményeket, közösségi tereket használjuk, így mindenki javaslataira kíváncsiak vagyunk, mindenki ötletét várjuk! A közösségi költségvetés kialakítása együttes munka, hiszen egy újfajta szemléletről, új városfejlesztési módról van szó, melynek megtervezése és megvalósítása közös feladat és lehetőség. Ezért kérjük, a javaslattételi lapon juttassák el hozzánk idén is ötleteiket!

Köszönettel:

Gajda Péter
Kispest polgármestere

Javaslattételi lap beküldési határideje: 2017. október 31. (online javaslattételi lap)


Lakossági fórumok:

– október 9., hétfő 17 óra: Élmunkás lakótelep, 68-as busz végállomása,
– október 11., szerda 17 óra: Csokonai u. 5., Bóbita óvoda előtti park,
– október 16., hétfő 17 óra: Kós Károly tér (Zenepavilon mellett),
– október 18., szerda 17 óra: Központi játszótér, Nagysándor József utca,
– október 20., péntek 17 óra: Csokonai u. 5., Bóbita óvoda előtti park.