KÖZLEMÉNYEK  2017. október 16.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

HEKK - Helyi Élelmiszer Kispesti Közösségeknek

A helyi élelmiszerellátás alapjai Kispesten – önkormányzati törekvések és közösségi kezdeményezések a helyi élelmiszer ellátásban. Közös gondolkodás a kispesti Városházán 2017. október 27-én. A program a Védegylet Egyesület szervezésében, az Átalakuló Wekerle közreműködésével valósul meg. A résztvevők száma korlátozott - a programon való részvétel jelentkezéshez kötött!

wekerle piac

Miért találkozunk?

A minőségi ennivaló, a biztonságos élelmiszerellátás a XXI. században kulcsfontosságú. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló gazdasági, éghajlati és energiaellátási viszonyokra tekintettel számos európai város alkotott „helyi élelmiszerstratégiákat”. Kispesten több önkormányzati törekvés és közösségi kezdeményezés indult az elmúlt években azért, hogy a jó minőségű élelmiszer elérhetőségét biztosítsák. Ideje lenne az „élelmiszer-önrendelkezés” terén előrelépni. Nem önellátásra törekszünk, hiszen ez egy sűrűn lakott városrészben irreális lenne, hanem a kiegészítő, egészséges, friss élelmiszerhez való hozzájutást célozzuk meg, tekintettel a szociális és közösségfejlesztési szempontokra is. Lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy a kerület minél több lakója megismerhesse a működő kezdeményezéseket és jobb minőségű, megbízhatóbb termékek jussanak asztalára. Ennek érdekében közös gondolkodást szervezünk.

Program:
- 13.30-14.00      Regisztráció
- 14.00-14.10      Köszöntő, Kispest Önkormányzata részéről
- 14.10-14.30      Vinczek György, Kispest alpolgármestere:
Kispest eredményei és törekvései a helyi élelmiszerellátás terén
- 14.30-14.50      Tracey Wheatley, Átalakuló Wekerle:
A „Mi kosarunktól” a HEKK programig – az Átalakuló Wekerle helyi élelmiszertörekvései
- 14.50-15.00      Mandl-Szűcs Ildikó, Zöldség Kommandó:
Zöldség Kommandó – kispesti civil szociális élelmiszer program
- 15.00-15.10      Osgyáni Elvira, kistermelő:
A wekerlei kispiac termelői szemmel
- 15.10-15.30      Kajner Péter, ELTE TÁTK Humánökológia MA, oktató:
Az élelmiszerstratégiák jelentősége, jó példák Magyarországról és a világból
- 15.30-15.50      Szünet
- 15.50-16.10      Barát József, Szövetség az Élő Tiszáért, elnökségi tag:
Termelői élelmiszerek a városi piacokon – az Élő Tisza rendszer
- 16.10-16.30      Szabó Tibor, Zala Termálvölgye Egyesület:
A helyi élelmiszerrendszer fejlesztési lehetőségei a Zala Termálvölgye Egyesület térségében
- 16.30-16.50      Hegedűs Gábor, Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztály, referens: Előkészületben a Városi Agrárstratégia
- 16.50–17.00     Szünet
- 17.00-18.00      A helyi élelmiszer ellátás eddigi sikereinek és problémás területeinek értékelése, és a további fejlesztések irányainak körvonalazása (kiscsoportos beszélgetések)
A termelői élelmiszerek kínálatának és elérhetőségének (a kínálat) fejlesztése
A termelői élelmiszerek fogyasztásának (a kereslet) növelése
- 18.00-18.15      Összegzés – a kispesti helyi élelmiszerrendszerek fejlesztési fókuszai
- 18.15-19.30      Állófogadás
Katlan Tóni éttermének szezonális, helyi és környezetkímélő kínálatával a program végén megünnepeljük a közös munkát, informálisan folytatjuk a közös gondolkodást.

Regisztráció:     
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát ezen a linken lehet jelezni: https://goo.gl/forms/T11LZ4eCmYwsPy8O2 - a szervezők visszajelzést fognak adni október 25-e előtt a sikeres regisztrációról.

További info:     06-30-59-79-119 vagy kajnerp@elotisza.hu

Támogatónk:
A rendezvény a Védegylet „Spotlight on the global food-land climate nexus - mobilizing European Support for sustainable management of natural resources & the human right to food [DCI-NSA ED/2014/338-396-EYD2015]" projektének finanszírozásával valósul meg. Az esemény az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jött létre. A tartalom nem tükrözi az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalását, kizárólag a szerzők nézőpontját jeleníti meg.

Átalakuló Wekerle