KÖZLEMÉNYEK  2018. szeptember 13.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tájékoztató az ivóvízben lévő ólom egészségi kockázatairól és a szükséges intézkedésekről

Wekerlei gyermekintézményeink az önkormányzattal közös megrendelésre részt vettek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című EFOP-1.8.0-VEKOP-17 pályázat „A lakosság ivóvíz eredetű ólomexpozíciójának felmérése és értékelése” munkacsoport kutatásában.

csapviz-wekerle

A kutatás célja a lakosság ivóvíz eredetű ólombevitelének csökkentése személyre szabott kockázatértékelés és tanácsadás révén. Ennek érdekében a projekt elsődleges feladata annak felmérése, hogy mely területeket és a népesség mekkora hányadát érinti a határérték feletti ólomtartalom a csapvízben.

A vizsgálati eredményeink alapján megállapítható, hogy legtöbb mintavételi ponton az eredmény meghaladta a jogszabályban – Az ivóvíz minőségéről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben – rögzített, ólomra vonatkozó határértéket, azaz 10 μg/l-t.

Ennek alapján mindenképpen szükséges valamilyen beavatkozás, hogy a víz megfeleljen az kormányrendelet előírásainak, és az ivóvíz ólomtartalmából származó közegészségügyi kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsük. Fontos megjegyezni, hogy a mintázást egy hosszabb pangás előzte meg, ezért ezek az eredmények kedvezőtlenebbek, mintha hét közben, rendes üzemmenetben történt volna a mintavétel.

Vannak olyan intézmények, ahol ennek megfelelően, az alábbi fogyasztási szokások betartása mellett az ivóvíz ólomtartalmából származó egészségkockázattal nem kell számolni, az ivóvíz biztonsággal fogyasztható:
– Ivásra és ételkészítésre kizárólag a hideg vizet használják.
– Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt mindenképpen – különösen hosszabb (2-3 napos) üzemszünetet követően – folyassák ki a csapot! Erre az intézményben a fogyasztási pontoknál javasolt a fogyasztók – beleértve a gyerekek – figyelmét külön felhívni a nekik leginkább megfelelő és mindenki számára érthető módon, pl. piktogramokkal, tájékoztató táblákkal.

A probléma megoldása érdekében a szükséges intézkedéseket az érintett intézményekkel és a VAMŰSZ-szel egyeztetve megtesszük. A vízvezetékek cseréje azonban jelentős tervezési munkát és komoly anyagi ráfordítást igényel, melyet egyik napról a másikra lehetetlen megvalósítani.

A teljes ivóvízhálózat cseréjéig, átmenetileg egyéb forrásból származó vizet (pl. természetes ásványvíz, ballonos vízadagoló automata) használnak ivás és ételkészítés céljából azokban az intézményekben, ahol szükséges.

Gyümölcsök és zöldségek mosására a szolgáltatott hálózati ivóvíz alkalmas. Továbbá a csapvíz egyéb célra (fogmosás, mosakodás, kézmosás, mosogatás) korlátlanul használható.

Wekerlei gyermekintézményeinkben az elvégzett vizsgálatok alapján megtettük a szükséges intézkedéseket az ivóvízellátás biztosítása céljából.

Az egyes intézmények adnak felvilágosítást arról, hogy gyermekeink ivóvízzel történő ellátása érdekében milyen intézkedéseket kell megtenni.

Gajda Péter
Kispest polgármestere