KÖZLEMÉNYEK  2020. február 11.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Papír helyett SMS-ben vagy e-mailben érkezhet az értesítés

Új értesítési rendszert tesztel a Magyar Posta a fővárosban és vidéki településeken.

posta

A legtöbb külföldről rendelt termék Kínából származik és ezek többsége közönséges levélküldeményben érkezik Magyarországra. Mivel méretük és alakjuk miatt (324×229×50 mm mérethatárt meghaladó) ezek az árutartalmú levelek gyakran nem férnek bele a postaládába, a kézbesítő egy értesítőt hagy a levélládában a küldemény átvételi lehetőségéről.

Ezt a hagyományos értesítést modern digitális megoldással váltja ki a Magyar Posta, SMS-ben vagy e-mailben fogja értesíteni a címzettet. Az új rendszer egyelőre tesztüzemben működik február elejétől egy-egy fővárosi kerületben (Kispesten) és néhány vidéki városban (Móron, Kisvárdán, Szegeden). A megszokott papír alapú értesítő helyett azoknál a külföldi küldeményeknél érkezik majd elektronikusan az értesítés, ahol a megrendelő megadta a mobiltelefonszámát vagy az e-mail-címét, és ezt a csomagoláson feltünteti a küldő webáruház. Így nem este otthon a postaláda mindennapos rutin ellenőrzésekor tudjuk meg, hogy akár már aznap átvehettük volna a megrendelt terméket, hanem már reggel olvashatjuk az SMS-ben vagy az e-mailben és akár ebédidőben elugorhatunk a megadott postára átvenni.

A Posta tájékoztatása szerint az SMS vagy e-mail felmutatásával vehető át a küldemény. Fontos azonban tudni, hogy amennyiben a csomagoláson nincs feltüntetve egyik vagy másik elérhetőség, akkor továbbra is papíron kapjuk a postaládába az értesítést.

A Magyar Posta a rendszer teszteléséről a lakosságot az érintett postákon, plakátokon tájékoztatta. A tesztidőszakot követően, a tapasztalatok birtokában a fejlesztés országos kiterjesztése is megtörténik.

Az új értesítési rendszer nem érinti a nemzetközi könyvelt (ajánlott) kategóriába tartozó küldeményeket, ezeket változatlanul háznál kézbesíti a Magyar Posta és sikertelen kézbesítés esetén papíralapú értesítést hagy hátra a kézbesítő a címzett levélszekrényében. 

Magyar Posta