HÍREK  2021. február 02.      964
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új diagnosztikai eszköz működik a szemészeten

Az OCT-gépet a Richter Gedeon Zrt. 7 millió 30 ezer 400 forintos adományából és a saját 500 ezer forintos hozzájárulásából vásárolta a Kispesti Egészségügyi Intézet. A 3,5 millió forintos adományalapot a szeptemberi Richter Egészségvárosban duplázták meg aktivitásukkal a kispestiek.

Új diagnosztikai eszköz működik a szemészeten
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Az új diagnosztikai eszközt, az OCT-gépet (Optikai Koherencia Tomográf – Revo60), dr. Sárdi Katalin szemész főorvos mutatta meg az érdeklődő Gajda Péter polgármesternek, Burány Sándor országgyűlési képviselőnek, Varga Attila és Vinczek György alpolgármestereknek. A rövid szakmai bemutató során a főorvos elismeréssel szólt az eszköz sokrétű használhatóságáról, könnyű kezelhetőségéről, felhasználóbarát működéséről. Ez azért is fontos, mert így elérhető, hogy az asszisztensek segítségével a rendelőbe érkező betegek mindegyikénél elvégezhető az a vizsgálat, amely nagyon fontos mind az időskori makula-degeneráció (macula degeneratio), az éleslátásért felelős sárgafoltsorvadásos-betegség, mind pedig a zöldhályog korai felismerésében. Bár ez a vizsgálat teljes egészében az állam által nem támogatott, de a kispestiek egészségmegőrzése érdekében az intézet átvállalta ennek költségeit – emelte ki Dr. Sárdi Katalin.

Gajda Péter kérdésünkre elmondta, hogy soha nem látott fejlesztések valósultak meg eddig is a Kispesti Egészségügyi Intézetben, hiszen már elkészült az új labor az intézet földszintjén, új, korszerű rendelőbe költözhettek a házi gyermekorvosok és a védőnők az intézményből, helyükre pedig modern képalkotó diagnosztikai rendszer (CT és MR) költözött. Az Egészséges Budapest Program keretében pedig közel egymilliárd forintot nyert a kerület egynapos sebészet kialakítására.

Dr. Kumin Marianna ezúton is köszönetet mondott a kispestieknek, akik a Richter Egészségváros programon való aktív részvételükkel megduplázták a 3,5 millió forintos adományalapot, és lehetővé tették a gép beszerzését. Büszkén említette, hogy ehhez hasonló eszköz kevés szakrendelőben áll az ott dolgozó orvosok rendelkezésére. A főigazgató-főorvos arról is beszámolt, hogy várhatóan orvoshiánytól sem kell tartaniuk.