HÍREK  2021. február 10.      1,048
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Vörös riasztás az utcán élőkért

A várható extrém hideg időjárás miatt február 11–16-ig mindenkit befogadnak a hajléktalan-ellátó intézmények. Kispesten a Magyar Vöröskereszt Éjjeli Menedékhelyén (Ady Endre út 112.), a Misszió Alapítvány Viola utca 30. alatti székhelyén és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület Hajléktalanok Nappali Melegedőjében (Iparos u. 1/a.) találnak menedéket és kaphatnak segítséget a nehéz napokban.

voroskereszt01

Az időjárás-előrejelzések szerint a hét második felétől Budapesten is extrém hideg időjárásra lehet számítani: a legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is mínusz 10 fok körül, vagy az alatt lesz, és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé. Erre tekintettel a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat a február 11., csütörtök estétől február 16., kedd reggelig tartó időszakra kiadta az ún. „vörös riasztást”. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy ebben az időszakban számos hajléktalan-ellátó intézmény – az egyébként rendelkezésre álló férőhelyektől és az alapértelmezett bekerülési feltételektől függetlenül – vállalja, hogy a rendkívüli hideg miatt mindenkit befogad, nem küldenek el rászorulót. Ez a hajléktalan budapestiek mellett azok számára is hasznos információ lehet, akik nem tudják megoldani otthonuk megfelelő fűtését – tájékoztatta lapunkat Vinczek György alpolgármester.

Megtudtuk: Kispesten három helyen, három „túlélő ponton”, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Időszakos Éjjeli Menedékhelyén az Ady Endre út 112. alatt, a Misszió Alapítvány Viola utca 30. szám alatti székhelyén és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület Hajléktalanok Nappali Melegedőjében az Iparos u. 1/a. alatt találnak menedéket és kaphatnak segítséget a nehéz napokban.

Az előrejelzések szerint várható extrém hideg időjárás a fűtetlen lakásban élők mellett azonban kiemelkedően veszélyes a fedél nélkül élő budapestiek számára is. A közterületi hajléktalansággal kapcsolatos életvédelmi feladatok ellátását nehezítik a kijárási korlátozások, illetve a segítségre szoruló hajléktalan emberekről szóló lakossági bejelentések ezzel összefüggő visszaszorulása.

Az esti és éjszakai lakossági bejelentéseket január leghidegebb napjaiban széleskörű együttműködéssel igyekeztek pótolni. Több hajléktalan-ellátó szervezet növelte az éjszaka működő utcai krízisellátás kapacitását (az ún. „krízisautók” számát vagy működési idejét). A segítségre szoruló hajléktalan emberek észlelésére a Diszpécser Szolgálattal közösen kialakított együttműködésben pedig civil szervezetek (pl. a Budapest Bike Maffia vagy a Szent Egyed Katolikus Közösség) mellett a Fővárosi Önkormányzat szervezetei is részt vettek.