HÍREK  2021. február 26.      811
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Az 1945-ben Kispestről a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékére állított emléktáblánál tartott megemlékezést az önkormányzat a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.) alkalmából. Az emléktáblát 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán. A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek alkalmából hirdettek pályázatot 2016-ban, amelynek célja egységes emléktáblák elhelyezése volt minden olyan településen – így Kispesten is –, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Beszédében Vinczek György alpolgármester azokra az emberekre emlékezett – mint hangsúlyozta, magánemberként –, akik egy háború utáni hatalom túlkapásainak áldozataivá váltak, megsemmisültek, vagy évtizedekig viselték nyomait a megpróbáltatásoknak. A Himnuszból idézve „Hányszor támadt tenfiad Szép hazám, kebledre, s lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre!” az emberiség önmaga ellen elkövetett tragédiáira hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy az áldozatok előtt fejet hajtva gondoljunk a felelősségre, próbáljuk meg elviselni egymást, tegyünk közösen az emberiség életben maradásáért. És gondoljunk arra a sok tíz- és százezer emberre, akik a kommunizmus áldozataivá váltak, és tegyünk ígéretet, hogy soha többé ne legyen ilyen.

Az áldozatokra emlékezve Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Varga Attila és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője hajtott fejet az emléktábla előtt, majd egy-egy szál virágot helyeztek el a málenkij robotra elhurcolt kispestiek emlékművénél a Templom téren.