HÍREK  2021. március 11.      884
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tavaszköszöntő, boldogságváró ajándék érkezett Smolyanból

Kispest testvérvárosából, Smolyanból közel száz pár fehér és vörös fonalakból készített „martanica babát” kaptak a szakrendelő dolgozói és a vizsgálatra érkezők a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat nevében, Tütünkov Jordán elnöktől.

Tavaszköszöntő, boldogságváró ajándék érkezett Smolyanból
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Mivel ezeknek a bojtocskáknak szimbolikus értéke van, hiszen a jó egészség utáni vágyat is jelentik, szinte kézenfekvő volt, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézet munkatársai kapták meg azokat, de jutott a vizsgálatra érkezőknek is – mondta el lapunknak Vinczek György alpolgármester.  Megtudtuk azt is, hogy a babácskákat a Baba Marta ünnepkörben, a tavasz köszöntésére, március 1-jétől a hónap végéig, az első gólyák és fecskék érkezéséig, vagy az első rügyek fakadásáig hordják a bolgárok.

Ezek a fehér és vörös fonalakból készített bojtocskák nem jelentés nélküli dekorációk, hanem a jó egészség, erő és boldogság iránti vágyat szimbolizálják. A fehér szín a tisztaság és a szellem jelképe, a vörös az életet és a szórakozást jeleníti meg (Pizso, a férfi bábu általában fehér, míg a női Penda vörös színű). Ilyen bojtocskákat afféle amulettként adnak egymásnak az emberek.