HÍREK  2021. március 23.      932
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lesz-e kormányzati kompenzáció? A túlélés a cél

Kispest jelenleg már folyószámlahitelből él. Csak reméljük, túléljük addig, amíg megszületik a döntés – fogalmazott Gajda Péter polgármester azon a nemrég befejeződött online megbeszélésen, amelyet a járvány miatti bevételkiesés kompenzálásról folytatott Fürjes Balázzsal, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával.

gajda01

Az egyeztetésen Gajda polgármester az előzetesen elküldött adatokon túl Fürjes Balázs államtitkárnak elmondta, hogy örül annak, hogy a kormány érti, hogy mind kerületi adottságokban, mind lehetőségekben, mind pedig bevétel-kiadás oldalon jelentős különbségek vannak az önkormányzatok között.

- Sajnos most is be kellett mutatom, hogy a kerület adottsága olyan, hogy az elmúlt évek szigorú takarékoskodása ellenére is súlyos problémát okozott idén a vírus és a kormányzat megszorító csomagja Kispesten. Itt nem a mi bénaságunkon, akaratunkon múlik a forráshiány, hanem mert nincs jelentős adóbefizetőnk, hiszen nincs sem repterünk, vagy gyógyszer- és sörgyárunk, mint a szomszédainknak, kiadási oldalon van viszont majd száz fenntartandó intézményi épületünk, jelentős közterületi park, utca, járda, támogatandó ember. A korábbi 13 milliárdhoz képest az elvonások miatt most majd 3 milliárddal kell kevesebből gazdálkodnunk! – mondta a polgármester.

Gajda Péter kiemelte: nem arról van szó, hogy a tartalékainkból ezt finanszírozni tudjuk, vagy, hogy fejlesztéseket kell leállítani, hanem a mindennapi működés kerülhet veszélybe. Azok a szolgáltatások, melyeket joggal várnak el a Kispestiek. Hogy például működjenek az óvodák, bölcsődék, legyen karbantartott járda, út, közterület, közpark. Fenn tudjuk tartani a helyi közbiztonsági erőket, tudjuk fizetni a szociális támogatásokat.

Mi most nem lovas szoborra kérjük a kompenzációt, hanem a kispestiek mindennapi életéhez. A kerületi vállalkozásoknak is csak akkor tudunk további segítséget adni, ha a kormány vissza ad valamennyit abból, amit elvett – hangsúlyozta Gajda Péter.

Az egyeztetésről a polgármester elmondta; „Úgy láttam, az államtitkár megértette helyzetünket. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az áprilisi kormányülés elé kerül az összes budapesti kerület ügye és valamikor májusban születhet döntés az esetleges kompenzációról.” Kispest jelenleg már folyószámla hitelből él. Csak reméljük, a túléljük addig, amíg megszületik a döntés – tette hozzá Gajda Péter.