HÍREK  2021. április 30.      698
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Továbbra is ingyenes a bölcsőde Kispesten

A veszélyhelyzeti jogszabályoknak megfelelően a képviselők helyett – véleményüket kikérve – Gajda Péter polgármester hozott határozatokat és döntéseket április 30-án.

gajda-otthon

Módosultak az önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról, valamint a talajterhelési díjról szóló rendeletek.

Két szemeszterrel meghosszabbodik a „REFEE” (Kelet-európai kisgyermekkori nevelés reformja) Kispest-Magyarország projekt, amelyet a koronavírus- járvány miatt függesztettek fel 2020 márciusában. A VIA University College programjának befejezése így 2023. december 31-re tolódik. A projekt elsődleges célja a gondozók kompetenciáinak, készségeinek és tudásának fejlesztése a gyermekek életminőségének javítása és fejlődésük elősegítése érdekében.

Konzorciumi együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-vel és a Fővárosi Önkormányzattal a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében” című pályázat megvalósítására. A konzorcium 2016-ban nyújtott be pályázatot a VEKOP-5.3.1-15 kódszámú, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten” című felhívásra, melyre bruttó 350 millió Ft-ot nyert. A projektre előirányzott támogatást 2016-ban az előkészítés alatt álló műszaki tartalom mellett határozták meg. A projektfejlesztés során az építőipari árak emelkedésének, a folyamatosan pontosításra kerülő műszaki tartalmaknak és hatósági előírásoknak köszönhetően jelentős többletfinanszírozási igény merült fel. A Fővárosi Önkormányzattal, a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságával (RFPIH) történt egyeztetések, illetve a ,,Konzorciumi együttműködési megállapodás támogatási kérelem benyújtására” dokumentum aláírása után a pályázatit újra benyújtották az RFPIH-hoz, amelynek a költségvetési többletfedezete rendelkezésre áll 941.100.000,- Ft értékben. 2021. január 27-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a VEKOP-5.3.1-15-2020-00013 azonosítószámú projekt támogatását. A folytatáshoz szükséges a konzorciumi együttműködési megállapodás megkötése a támogatásban részesített projekt megvalósítására.

A Templom téren állítják fel Szent István király szobrát. A 2,5 méter magas bronzszobrot Harmath István szobrászművész készítette a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, 2019 szeptemberében a BTM Budapest Galéria szakértői véleményezték az alkotás makettjét és köztéri felállításra alkalmasnak találták. A szobor ezt követően elkészült, azonban nem állították fel az eredetileg tervezett helyszínen. A Fővárosi Önkormányzat és az alkotó közösen keresett a szobor számára egy méltó helyet. A 2020. július 3-i bejárás alkalmával esett a választás a Kispesti Templom térre.

Elfogadta a polgármester az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak 2020. évi ellátásáról szóló átfogó értékelést, és azt megküldi Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának, mint gyámhatóságnak. A gyermekvédelem elsődleges célja a gyermek családon belül történő nevelkedésének elősegítése, veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése, valamint a szülői és más hozzátartozói gondoskodásából kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítása.

Továbbra sem kell fizetni Kispesten a bölcsődei ellátásért. A kerület lakosságának átlagos vagyoni helyzete nem teszi lehetővé, hogy bölcsődés korú gyermekek esetében az önkormányzat pluszköltséget hárítson a családokra.

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az önkormányzat a helyi adó mértéke tárgyában. Ennek előzménye, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a kormánynak a járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott egyik rendelete értelmében az önkormányzatok 2021-re sem adót emelni, sem újat kivetni nem jogosultak, a másik rendelet pedig a helyi iparűzési adó mértékét – mikro-, kis- és középvállalkozások esetén – 1 százalékban állapította meg (tavaly és az idei évre 2 százalék volt tervezve). A rendelkezések az adóbevételek drasztikus csökkentése révén az önkormányzatok, így Kispest gazdálkodását s súlyosan megnehezítik, emellett az előterjesztés szerint alkotmányossági aggályokat is felvetnek, mert az önkormányzat autonómiáját, adóztatáshoz való alkotmányos jogát is sértik.