HÍREK  2021. június 27.      1,600
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra főzőverseny volt a sportcentrumban

Az önkormányzat és a Kispesti Sportközpont idén ismét megrendezte a hagyományos főzőversenyt a Tichy Lajos Sportcentrumban. A három fős csapatok fél tízkor kezdhettek neki a főzésnek és ügyeskedhettek délidőig, amikor is a szigorú, ám de igazságos zsűri, Sági Szilárd gasztrokibic, Kertész Csaba és Vinczek György alpolgármesterek, nekilátott az elkészült étkek értékeléséhez.

Újra főzőverseny volt a sportcentrumban
A képre kattintva galéria nyílik. (62 kép)

Míg a csapatok főztek, addig a Tájfun SE sportolói és a Gyöngykagyló óvoda óvodásai taekwondo-bemutatót tartottak. Legnagyobb örömünkre a 16 induló csapat között újabb hármat, a Gránit Kft., a Mese-Vár óvoda és a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat csapatát is köszönthettünk – tudtuk meg Lehoczki Zoltántól, a főzőversenyeket évek óta szervező önkormányzati munkatárstól.

A mai főzőverseny résztvevői között ott voltak, Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvossal az élen, a Kispesti Egészségügyi Intézet munkatársai is. Az egészségügyi szakemberek ma nem csak a versenyre, hanem 50 kollégájukra is főztek, akik az intézetben kialakított oltóponton a mai napon is közfeladatukat látták el.

Végre megkezdődhetett a rendezvényszezon, így a szabadtéri főzések ideje is eljött – örült a sok-sok résztvevőnek, a készülő ételek látványának és illatának a kispesti főzőversenyek állandó zsűritagja, Sági Szilárd gasztrokibic, aki kérdésünkre elmondta, szerencsére a versenyzők otthon hagyták a gázzsámolyokat, gázpalackokat és szabad tűz mellett, kitűnő minőségű, kemény tűzifával láttak hozzá a bográcsban főzéshez. Szerinte a bográcsételek elkészítésében, „bográcsban”, a legjobbak vagyunk a világon. De nincs két amatőr vagy profi szakács, akik ugyanúgy készítené el a még oly egyszerűnek tartott paprikás krumplit. Bográcsban szinte minden ételt el lehet készíteni, de mint itt a versenyen is, legtöbben pörköltet, lecsót vagy gulyásfélét készítettek. Sági Szilárd egy ételkóstolás kapcsán elárulta azt is, hogy bizony, ha magunknak főzünk, bátran fűszerezhetünk, de a zsűrizésre szánt ételt nem „illik” túlfűszerezni, mert akkor az korlátozza a zsűritagok ízérzékét, és befolyásolhatja a másik ételek objektív kóstolását.

Az idei zsűrizésnél is fontos szempont volt a tálalás és a fűszerezés – ezt már Vinczek György alpolgármestertől tudhattuk meg, aki az elmúlt években aktívan vett részt az ételek értékelésében. Az alpolgármester szerint azonban fontos szempont, hogyan is készül az étel, vigyáznak-e a készítők a tisztaságra, odafigyelnek-e eléggé az ételkezelés biztonságára, a higiéniára, ő ezért verseny közben is vissza-visszatért a sátrakhoz, hogy saját szemével is meggyőződjön ezek betartásáról. És mivel a főzés ebben az esetben csapatmunka, figyelte azt is, milyen a csapattagok hangulata, hozzáállása a közös tevékenységhez.

A kispesti főzőversenyen most először résztvevő Mese-Vár óvoda vezetője, Pékné Varga Katalin a verseny közben arról mesélt, hogy ők most körömpörköltet készítenek, de nem ám hagyományos módon, hanem csülökkel együtt, és nagyon bíztak abban, hogy mindenkinek ízleni fog, bár a körömpörkölt nem tartozik a nyári ételek közé. Az óvodavezető kérdésünkre elmondta, hogy az ő bográcsukba csak friss alapanyagok kerültek, azaz nem használtak szárított zöldségeket, így az ízek sokkal természetesebbek.

Az idei főzőverseny valamennyi résztvevője ajándékot kapott. 

I. helyezett:
SZURI-KÁTÁK CSAPATA (Kispesti Egészségügyi Intézet 1. csapata); BOGRÁCSGULYÁS ÉS LECSÓ

II. helyezett:
SZUPERNAGYIK CSAPATA (Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete); CSÜLKÖS KÖRÖMPÖRKÖLT

III. helyezett:
PERKELTEAM CSAPATA (Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola); PALÓCGULYÁS

KÜLÖNDÍJASOK:
MÁLYVA (Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat); BORSCS LEVES
A GRÁNIT ÖRDÖGEI (Gránit Csiszolószerszám Kft.); VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT
ÁDSE KICK-BOX (Árpád Diáksport Egyesület); PAPRIKÁSKRUMPLI

Összesen 16 csapat indult.