HÍREK  2021. június 30.      1,531
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elismeréseket adtak át a Semmelweis-napon

Az „anyák megmentőjének” születésnapja (július 1.), a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepséget az önkormányzat és a Kispesti Egészségügyi Intézet a KMO-ban. Minden évben az önkormányzat ezen a napon köszöni meg a kerületiek egészségéért végzett kiemelkedő munkát. A Semmelweis-nap az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak 2011 óta munkaszüneti nap. Idén Dr. Fáczán Márta gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, allergológus, valamint Takács Julianna ápoló, általános asszisztens vehette át az önkormányzat dicsérő oklevelét és jutalmát.

Elismeréseket adtak át a Semmelweis-napon
A képre kattintva galéria nyílik. (26 kép)

Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) főigazgató-főorvosa köszöntő beszédében arról beszélt, hogy bár már itt a nyár, a szabadságok ideje, az egészségügyi dolgozók közül sokan most is munkában vannak. Az egészségügy a pandémia óta még inkább a figyelem középpontjában áll. Tavaly még reménykedtünk, hogy vége lesz a járványnak, de ma már egyáltalán nem számíthatunk arra, nem lesz negyedik hullám. A főigazgató elismerően szólt a KEI valamennyi munkatársáról, és azokról a kollégáiról, akiket a legnehezebb napokban kirendeltek Covid-osztályokra és az első vonalban küzdöttek a vírus ellen. Sokan még ma is viselik nyomait az ott látottaknak, hallottaknak, tapasztaltaknak. És ne feledkezzünk meg azokról az egészségügyi dolgozókról, ápolókról, orvosokról, gyógyszerészekről, akik a vírus áldozatai lettek, életüket adták a járvány elleni küzdelemben – emlékezett Dr. Kumin Marianna.

Fájdalmas napok vannak mögöttünk, de rengeteget tanultunk, kiváló, egymást segítő csapattá alakultunk az elmúlt több mint egy év alatt – emelte ki a főigazgató, és példaként említette a telemedicina lehetőségének megteremtését, a betegekkel való megismertetését és elfogadtatását, amely lehetőség kialakításáért az intézet informatikusait illeti dicséret.

Városvezetőként kettős érzések kavarognak most bennem, hiszen a pandémia alaposan nehezítette az életünket, mindeközben az erőnkhöz, lehetőségeinkhez képest komoly fejlesztések kezdődtek a helyi egészségügyben: új labor, új gyermekháziorvosi rendelő, új védőnői bázis épült ki, képdiagnosztikai rendelés indult, készül az egynapos sebészet, ezeknek óriási szerepük van a kispestiek életében, a színvonalasabb ellátást szolgálják – mondta ünnepi beszédében Kispest polgármestere, Gajda Péter arról is beszélt, hogy optimista, és bízik abban, hogy mihamarabb beérnek a fejlesztések eredményei. Ez alkalommal is köszönetet mondott minden egészségügyi dolgozónak az elmúlt időszakban végzett áldozatos munkájukért.

Az intézet régi hagyományának megfelelően, hogy a közösség nevében az ünnepi beszédet a frissen kinevezett osztályvezető főorvos mondja, Dr. Ernszt Edina fül-orr-gégész, rendelésvezető főorvos Semmelweis szakmai életéből két dolgot emelt ki, amely kapcsolódik a mai járványhelyzethez is. Mint mondta, nekünk ma már természetes a kézmosás, de akár csak Semmelweis korában, most is óriási jelentősége van ennek. A főorvos szerint követendő a semmelweisi szemléletmód, amely szerint a kori tünetek megfelelő értékelése jóval nagyobb esélyt ad a gyógyulásra. Bár az orvos-beteg személyes kapcsolatát nem lehet helyettesíteni, a pandémiában nem volt mindig lehetőség a találkozásra, mégis törekedni kellett a tünetek helyes felismerésére, értelmezésére. Élen jártunk a szűrővizsgálatokban, hiszen az intézet dolgozóit, illetve a kerületi közalkalmazottakat, pedagógusokat, óvónőket folyamatosan szűrtük, és sokat dolgoztunk a szemléletformáláson az oltásokról is – összegezte Dr. Ernszt Edina.

Az ünnepi köszöntők után Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester adták át a kispestiek egészségéért végzett kimagasló munkáért járó elismerő oklevelet Dr. Fáczán Márta gyermekgyógyásznak, gyermek tüdőgyógyásznak, allergológusnak, valamint Takács Julianna ápolónak, általános asszisztensnek.

Dr. Fáczán Márta 1996 óta dolgozik az Egészségügyi Intézet gyermek szakrendelésén. Az utóbbi években több kerületi középiskola iskolaorvosi teendőit is elvállalta. Rendszeresen részt vesz tudományos kutatásokban. Kiemelendő teljesítményt nyújt a Covid-járvány alatt, és elsőként jelentkezett az oltópontra közreműködőnek. Azóta is részt vesz az oltási napok munkájában. Nagy tudással rendelkező, alapos, a hivatása mellett elkötelezett orvos.

Takács Julianna ápoló és általános asszisztens 2016 óta dolgozik az Egészségügyi Intézetben a Tüdőgondozó és Tüdőszűrő Állomáson. 2020. november 9-e óta az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályára van kirendelve. Munkáját nagy szakértelemmel, odaadóan végzi, a rábízott feladatokat maradéktalanul ellátja, segítőkész hozzáállására mindig lehet számítani. Közvetlen, emberi magatartása szerethetővé teszi a betegek és a munkatársak számára.

Az elismerések átadása után Kötél Mária intézetvezető főnővér, megbízott oltópontvezető röviden beszélt arról, hogy az elmúlt három hónapban megfeszített munkát végeztek az intézményben kialakított oltóponton dolgozók, és a legfrissebb adatok szerint 20 ezer 155 oltást adtak be az itt dolgozó szakemberek. Elismerő tapssal és bekiabálással köszöntötték egymást a KEI dolgozói, amikor Kötél Mária név szerint is felsorolta az oltóponton rendszeresen szolgálatot teljesítők névsorát. Az intézményvezető főnővér elmondta és név szerint felsorolta, hogy a második hullámban kettő, míg a harmadik hullámban 14 dolgozót, orvosokat, ápolókat rendeltek ki a az első vonalba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, illetve a Bajcsy kórházban kialakított Covid-osztályra.

Az ünnepség végén Vinczek György alpolgármester a kispestiek és a városvezetés nevében köszöntötte és búcsúztatta Dr. Csonka Erzsébet és Dr. Földi Katalin, gyermek háziorvosokat, és Dr. Botos Mária felnőtt háziorvost, akik több évtizeden keresztül teljesítettek szolgálatot a kispesti egészségügyben. Vinczek György arról is beszélt, hogy a pandémia mutatott rá arra, hogy még szorosabbra kell fűzni az önkormányzat és az alapellátásban résztvevő házi gyermek (12) és felnőtt háziorvosokkal (32) való párbeszédet.

A rendezvényen közreműködött Pánczél Kristóf zeneszerző, zongoraművész.