HÍREK  2021. augusztus 18.      582
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Környezeti nevelés élményprogrammal

Interaktív környezetvédelmi játszóházba várták a napközis táborban lévő gyerekeket kedden a KMO-ban. A játéké, a meséé, az aktivitásé volt a főszerep, a gyerekek forgószínpadszerűen vehettek részt a foglalkozásokon. A Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület lassan egy évtizede szervez gyermekeknek szóló élményközpontú környezeti nevelési programokat.

Környezeti nevelés élményprogrammal
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

(Fotó: Kolcsar Brigitta)

Rácz Tímea programvezető tájékoztatása szerint a kisebbeknek szánt programon a mesével, játékkal, bábokkal fűszerezett foglalkozásokon a kisgyermekeket segíti a fenntartható zöld gondolkodás elsajátításában. Az ökotudatos bábok 9 témában közös játék során segítik a kicsiket a környezeti probléma egyszerre szórakoztató és megmozgató megoldásában. A különböző állomások bábfigurái rendkívül „jártasak” a különböző zöld témákban legyen szó a szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, közlekedésről, vagy az energiatakarékosságról. Az interaktív, bábbal kísért foglalkozás után, a témához kapcsolódó különleges kézműves foglalkozás zárta a programot.

Akik szerették volna elkerülni a hangosabb, aktívabb foglalkozásokat, őket az Öko-Mesekuckó bábos foglalkozására várták. A program során mindenki kapott egy pecsétlapot, amire 3 pecsétet kellett összegyűjtenie, majd a Szerencsekerék állomáson ismeretterjesztő anyagokra beváltania.

A programvezető tapasztalatai szerint a gyerekek rendkívül fogékonyak a környezetvédelemre, meglepően jól tájékozottak a klímavédelem feladataiban, ismerik a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb elemeit, és rendkívül sok bennük a tenni akarás. Ez jó, hiszen az itt látottakról a gyerekek otthon beszámolnak majd a szüleiknek is, így a gyerekeken keresztül a felnőttekhez is eljutnak a legfontosabb zöld üzenetek.

Az önkéntesekből álló csapatban a pedagógusok mellett a környezetvédelmi nevelés iránt elkötelezett hangmérnök, profi bábos és környezetvédelmi szakemberek vannak. Az önkormányzati programra „Klímatudatossági programok Kispesten" című KEHOP-1.2.1-18-2018-00009 számú projekt keretében és támogatásával került sor.

 szechenyi2020