HÍREK  2021. augusztus 20.      903
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Találkozás az argentin kultúrával

Argentin-magyar gasztrovakációt rendez a Wekerle Étterem az Argentin Köztársaság Nagykövetségének támogatásával pénteken és szombaton. A rendezvény tiszteleg az argentin nemzeti ünnep (augusztus 17.) és a magyar államalapítás ünnepe előtt. Gajda Péter polgármester, valamint a három alpolgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila is részt vett az eseményen.

Találkozás az argentin kultúrával
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Vinczek György a Wekerlei Kultúrházban évek óta hagyományosan megrendezett nemzeti napokat említette köszöntőjében, amelyek keretében számos ország kultúrájával, gasztronómiájával ismerkedhettek már meg a wekerleiek és a kispestiek. Arról beszélt, hogy ha megismerjük a világ országait, azok kultúráját, még inkább büszkék lehetünk saját hagyományainkra, értékeinkre. Ezért is öröm, hogy most Argentína mutatkozik be kultúrájával, gasztronómiájával a kispestieknek – fogalmazott.

Ricardo Vignolo, Argentína gazdasági attaséja hazája ünnepéről beszélt, amely pár nappal előzi meg a magyar nemzeti ünnepet: 1850. augusztus 17-én hunyt el José de San Martín argentín tábornok, a dél-amerikai felszabadító hadsereg parancsnoka, aki harcolt Argentínában, és seregével felszabadította Chilét és Perut is. Elmondta, az őslakosok mellett a XIX. század végétől érkező bevándorlók – köztük sok magyar – nagy hatással voltak a kultúrára. Említette a tangót, a jellegzetes argentin marhahúsból készült ételeket és az argentin borokat, amelyeket számos nemzetközi díjjal ismertek el elmúlt évtizedekben.

A magnyitót wekerlei óvodások magyar népzenei műsora követte, majd tangóbemutatónak tapsolhatott a közönség az argentin Lucas Molina Gazcón és magyar partnernője, Somos Judit előadásában.

Román Péter étteremtulajdonostól megtudtuk, a programokat ők szervezték a nagykövetség támogatásával. A kétnapos magyar-argentin kulturális és gasztronómiai utazás a finomságok mellett sokféle gyerekprogrammal (arcfestés, játszósarok, bohóc, bűvész show, gyerekfilmek) várja a kicsiket, és a felnőtteknek is olyan különlegességeket tartogat, mint a tangó tanulás, az élő latin zene és az esti grill partik.