HÍREK  2021. október 05.      770
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat

A tavalyi és az idei díjazottak is most vehették át a kerületszépítő munkáért megítélt elismeréseket. Az önkormányzat 2008 óta adományoz díjat azoknak, akik sokat tesznek környezetük, a kerület szépítéséért, zöld területeinek kialakításáért és azok védelméért. Több kategóriában is díjazza a környezet szépítését az önkormányzat: magánszemélyek, lakóközösségek, társadalmi vagy civil szervezetek, illetve intézmények, vállalkozások kaphatnak elismerést. A hétfői ünnepségen az Arany óvoda csoportja adott elő dalválogatást.

Átadták a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (36 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, amikor 2007-ben elindult a kispesti Zöldprogram, fontos volt az önkormányzat számára, hogy ebbe megpróbálja bevonni azokat, akiknek szintén fontos a kerület közterületeinek állapota, hogy együtt tegyük egy kicsit rendezettebbé, virágosabbá, zöldebbé, szebbé Kispestet. És én azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban lett pozitív eredménye. Azt is látni kell, hogy vannak nehézségeink, költségvetési szempontból sokkal kevesebbet tudtunk fordítani erre a területre, ám ha helyreáll a stabilitás, vissza tudjuk tenni ezeket az összegeket. Jogos elvárás, hogy rendezett városrésszel találkozzanak a kispestiek – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, fontos, hogy a közös munkában elismerjük azok fáradozását, akik segítenek bennünket a kerületszépítésben.

Az elismeréseket a polgármester, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, valamint Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek adták át.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat kapott 2020-ban:

- Debreceni Zsuzsanna, aki folyamatosan dolgozik a helyi körkörös gazdaság fejlesztéséért, a pazarlás ellen: rendszeresen szervez olyan eseményeket, amelyek segítségével a helyi közösség csökkenteni tudja hulladéktermelését a használt tárgyak újrahasznosításával vagy kölcsönzésével. Ő indította a nagy népszerűségnek örvendő Garázsvásár Fesztivált is.

- Brázainé Bierbauer Ágnes Tácia hosszú évekig a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodájának munkatársaként felügyelte a „Fogadj örökbe egy közterületet" programot, amely támogatja, hogy magánszemélyek vagy lakóközösséget felelősséget vállaljanak lakóhelyük egy-egy közterületének parkosításában. Munkájának eredményeképp rendkívül népszerűvé vált az önkormányzat lakossági komposzt programja, és részt vett kispesti közösségi kertek elindításában, illetve a kerület Fenntartható Energia- és Klímaakciótervének előkészítésében is.

- Németh Krisztina a Határ úti Kiserdő megőrzésének, lehetséges fejlesztésének érdekében fellépő, országos szinten is ismert és elismert aktivista csoportot koordinálja. A Kiserdővédő aktivisták által szervezett zöldterület-védelmi és egyéb érzékenyítő programokkal is együttműködő kapcsolatot sikerült kialakítani minden, a területtel foglalkozó szervezettel.

- Schwartzné Tóth Veronika az első kerületi közösségi kert lelkes tagja. A kertben önálló feladata a virágos rész ápolása, karbantartása. Szívesen fogadja a látogatókat, aktív közreműködője a beszélgetéseknek. Aktívan részt vesz a „Legszebb Konyhakertek” programban is.

- Az Első Kis-Pesti Kert kimagasló munkát végez a kerületben. Elindítója a „biológiaóra a közösségi kertben” programnak. Aktívan részt vesz a kerület környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényein, többek között a föld napján, az autómentes napon, a gyermeknapon.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat kapott 2021-ban:

- Somogyi Sándor Ádámné kitartó munkáját nagyon sokan követik. Az általa gondozott kiskertek a Simonyi Zsigmond utcában pozitív példát adnak a lakóközösség fiatal és idős tagjainak.

- Pintér Kálmánné a Zoltán utcai lakótelepi épület melletti zöldterületen évekkel ezelőtt saját erőből alakított ki virágoskertet, melyet azóta is folyamatosan gondoz, újabb növények ültetésével gazdagít. A kis kert színfolt a lakótelepi közösségben.
- Orr Istvánné kezdetektől óta az Árnyas Kert tagja. 2017-ben választották meg először a kert vezetőjének. Azóta is vezeti a közösséget, összefogja a tagokat, szervezi a kert életét és rendezvényeit. Számos kerületi programhoz csatlakoznak vezetése alatt közösen.

- Dr. Torbics Ferenc és Dr. Torbics Natália sokat dolgoznak a Petőfi utcai házuk frontja előtt lévő közterületi zöldsáv igényes kialakításán. Sövénnyel és virágzó évelőkkel ültetik be a területet és példásan gondozzák. Ezzel is hozzájárulnak a virágos utcakép megteremtéséhez (orvosként mindketten oltottak, ezért nem tudtak jelen lenni az ünnepségen).

- Szilágyi István és Szilágyi Istvánné napi rendszerességgel foglalkoznak Hamu utcai házuk előtt a járda és az úttest közötti közterületi sáv egységes zöld kialakításával. Az igényes beültetések és a folyamatos gondozás biztosítja a szép zöld utcakép megteremtését.

- A Széchenyi u. 16. közötti előkerteket gondozó lakók (Szabóné Nagy Enikő, Sós Márta, Pusztayné Antoni Mariann, Emesz Henriett, Hollósi-Szigeti Erika, Szenyko József). A Széchenyi u. 16-18. számú épület előkertjei 3-4 évvel ezelőtt elhanyagoltak voltak. A tulajdonosok összefogással az elmúlt 2-3 évben az előkerteket kitakarították, rendezték, sok időt és pénzt fektetve a munkába. A területet kiváló esztétikai érzékkel Kispest legszebb kertjei közé emelték.

- Az Árnyas Kert Kispest 4. közösségi kertje. A közösség részt vesz a kerületi rendezvényeken, kiállításon, magbörzén, a közösségi kertek éjszakáján, a föld napján. A „Legszebb Konyhakert” pályázaton második, majd első és legutóbb országos díjat kaptak.

- A Kispesti Arany Óvoda kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre. Legyen az felelős hulladékgazdálkodás, energiával, vízzel való takarékoskodás, újrahasznosítás. Az óvodapedagógusok, munkatársak a gyerekek tudatos nevelésével járulnak hozzá a fenntartható környezet kialakításához, megtartásához.

A díjátadót követően a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt keretén belül Merza Péter, a Humusz Szövetség oktatási programvezetője tartott előadást Komposztálás közösségben címmel. Beszélt a komposztálás fontosságáról, hiszen a háztartási hulladék egyharmada szerves hulladék, ami megelőzhető lenne, nem terhelné a környezetet, ha helyben komposztálnák. A komposztálás egyik nagy előnye ugyanis, hogy könnyen csökkenthetjük vele a hulladékunk mennyiségét, további előnyei pedig például, hogy növényeink egészségesebbek lesznek, a talaj szerkezete javul, hogyha komposztot használunk, megköti a szén-dioxidot a levegőből. Tehát ilyen szempontból a klímaváltozásra is pozitív hatással tud lenni, hogy ha az emberek elkezdenek komposztálni. A szemünk előtt zajlik a természet önfenntartó körforgása – fogalmazott lapunknak.

A közösségi komposztálás kapcsán arról beszélt Merza Péter, hogy városi környezetben nem mindenkinek van lehetősége a saját kertjében komposztálni, ezért a bérházakban lakóknak érdemes összefogniuk. Nem igényel nagy területet egy közösségi komposztáló, és nagyon sok munkát sem. Fontos viszont, hogy minden ilyen közösségi komposztpontnak legyen egy felelőse, egy komposztmestere, aki ellenőrzi, karbantartja, és aztán a felhasználók együtt tudják felhasználni a komposztot a saját háztartásukban. Mint mondta, a Humusz Szövetség arra buzdítunk mindenkit, hogy saját komposztálási lehetőség híján keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi komposztpontot, amelyből egyre több van a fővárosban. Minden egyéb segítséget és információt megtalálnak a komposzt.hu és humusz.hu oldalakon – tette hozzá. 

szechenyi2020