HÍREK  2021. október 06.      771
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra volt Civil Fórum

Legutóbb 2019 áprilisában találkoztak a kerület vezetői a kispesti civil szervezetek képviselőivel, a tavaly márciusi Civil Fórum a járvány miatt elmaradt.

Újra volt Civil Fórum
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Kispest polgármestere az elmúlt időszak történései kapcsán a közel hárommilliárd forintos kormányzati elvonásról és a kompenzáció elmaradásáról beszélt. A nehéz időszaknak vége, „azt biztosan állíthatom jó szívvel, hogy nem fog csődbe menni a kerület. Nem lesz könnyű végigcsinálni ezt a költségvetési évet, de azt látni kell, hogy ehhez – és ezt nyilván érzékelik a civil szervezetek vezetői és minden kispesti is – egy csomó olyan programot kellett visszafognunk, amelyeket elvártak, és amelyek népszerűek voltak a kerületben, legyen szó akár kultúráról, szervezeti támogatásról vagy akár a közterületek állapotával kapcsolatos feladatokról. Mind-mind vissza kellett vennünk, mert nem volt miből finanszírozni ezeket” – mondta el Gajda Péter.

Kitért arra is a polgármester, hogy a nehézségek ellenére jelentős fejlesztések is indulhattak, köszönhetően a 2019-es évnek, amelyet nullszaldóval zárt az önkormányzat, és a tartalékokat át tudta tenni 2020-ra. A Civilek Háza, amelynek kialakítására 26 millió forintot költött a kerület, egy összetett egészségügyi-fejlesztési projekt részeként jött létre: a Kispesti Egészségügyi Intézet földszintjén korszerű, a fővárosban is egyedülálló radiológiai diagnosztikai labort (CT és MR) alakítottak ki. A korábban itt dolgozó házi gyermekorvosok a civileknek korábban otthonul szolgáló Csokonai utcai épületben kaptak új és korszerű rendelőket. Így a civilek ide költöztek a Templom térre a FŐKEFE Zrt. által korábban bérelt mintegy 160 négyzetméteres ingatlanba.

Beszélt Gajda Péter az egynapos sebészet kialakításáról is. Erre a Kispesti Önkormányzat az Egészséges Budapest program keretében nyert több mint 1 milliárd forintot. Ez a legnagyobb pályázati összeg, amit kerületek között kiosztottak a döntéshozók tavaly. „Mi kaptuk a legtöbbet, erre külön büszke is vagyok” – hangsúlyozta.

Mint mondta, bízik abban, hogy talán egy könnyebb év következik, és vissza tudja adni az önkormányzat azokat a szolgáltatásokat, programokat a kerületieknek, a civileknek, az egyházaknak, a sportegyesületeknek, amik jól működtek korábban. November környékén kezdődik a költségvetés tervezése. „Van egy olyan érzésem, hogy a következő év minden bizonnyal jobb lesz, már csak azért is, mert ennél lejjebb már nincs. Ha ennél lejjebb van, akkor az már azt jelenti, hogy lehúzhatjuk a rolót” – fogalmazott Gajda Péter.

Varga Attila alpolgármester a városüzemeltetésről, a zöldfeladatok átszervezéséről beszélt a hallgatóságnak. Elmondta, jelenleg a közterületi ügyeket, mint a járda- és útfelújítások, kaszálások, lombgyűjtések, illegális hulladék elszállítás, négy csoport tartja rendben. Ezeket igyekszik összevonni az önkormányzat, és egy felelős vezetőt az élére állítani annak érdekében, hogy összehangoltabban, hatékonyabban és olcsóbban tudja megoldani, hogy a megtakarított pénzt még több hasonló feladatra tudja költeni. Hogy szebb, jobb, élhetőbb legyen Kispest. A zöldterületeket gondozni, megújítani, a kátyúzásokat elvégezni a Közpart Kft. feladata lesz, a hatósági rész, ahol panasszal kell élni, marad a hivatalnál. A lényeg az, hogy gyors reagálású, minőségi munkát várunk el a szereplőktől – összegezte mondandóját az alpolgármester, arra bíztatva a fórum résztvevőit, hogy legyenek aktívak, ha úgy látják, hogy valami nagyon elhanyagolt vagy nagyon szép, keressék a hivatalt, jelezzék vissza, hogy valami jól vagy kevésbé jól működik.

Beszélt az avargyűjtés változásáról is: már tavaly elkezdte az önkormányzat zsákos gyűjtéssel segíteni a kispestieket, mert a lombgyűjtő ketrecekbe mindenféle hulladékot, szemetet elhelyeztek. Lebomló műanyag zsákokat biztosítottak a kertvárosiaknak, hogy ne oda tegyék ezeket a dolgokat. Ennek egy része ingyenes, egy része fizetős volt, de a fizetős zsákokhoz is jelentős árkedvezménnyel lehetett hozzájutni. Idén ez folytatódik: októbertől januárig lehet ezekbe gyűjteni a lombot, kihelyezni az utcára, és az önkormányzat elviszi. Wekerletelepen egyelőre kísérleti jelleggel, egy nagyon rövid utcaszakaszon teszteli az önkormányzat, hogy az irdatlan mennyiségű lomb problémája megoldható-e zsákos gyűjtéssel. Wekerle ugyan egy kisebb területe Kispestnek, de háromszor annyi zöld keletkezik itt, mint a többi részen összesen.

A fórum utolsó harmadában az önkormányzat KEHOP 1.2.1-18-2018-00009-es, „Klímatudatossági programok Kispesten” című projektjének részeként Horváth Kinga, a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelési programvezetője mutatta be a szövetséget és a szemléletformálási programokat. Lapunknak elmondta, azért fontos ez, mert sok szakmai információ van, ami esetleg nem jut el azokhoz az emberekhez – lehetnek felnőttek, gyerekek, idősek, fiatalok, különböző területeken dolgozók –, akinek fontos lenne, hogy tudjanak róluk. Kiállításokat készítenek és kölcsönöznek, iskolai foglalkozásokat, vetélkedőket, rendezvényeket, előadásokat tartanak, tájékoztató anyagokat készítenek és népszerűsítenek, fesztiválokon vannak jelen, játékokat készítenek és vezetnek, kampányokat szerveznek, jelentős a médiamegjelenésük azért, hogy közérthetően jussanak el a zöldüzenetek és a tanácsok lehetőleg minél több emberhez, a gyerekektől a felnőttekig.

 szechenyi2020