HÍREK  2021. október 08.      536
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak

A lakosság védelmében évente egy alkalommal a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége gyakorlatot tart az önkormányzat külső védelmi tervének alapján a területet veszélyeztető közeli veszélyes üzemben történt feltételezett ipari esemény következményeinek, hatásainak kezelésére.

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az elméleti gyakorlat során a Wekerletelephez közeli IX. kerületi Illatos úti Vinyl Kft. területén bekövetkezett feltételezett vegyi balesetre – amikor is klór került a levegőbe – kellett a lehető legrövidebb időn belül reagálniuk a gyakorlaton résztvevőknek. A felkészítés és a gyakorlat célja a vészhelyzetkezelés fejlesztése, a lakosságvédelemmel, személymentéssel, rendészeti feladatokkal összefüggő feladatok, a mentésre kijelölt szervezetek együttműködésének gyakorlása.

A gyakorlaton a Kispesti Operatív Törzs tagjain kívül a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság, a kerületi Helyi Védelmi Bizottság munkatársai, valamint a Polgármesteri Hivatal irodáinak munkacsoportokat (egészségügyi, műszaki, lakosságvédelmi, infokommunikációs, logisztikai, kommunikációs) alkotó munkatársai vettek részt, akik Vinczek György alpolgármester irányításával végezték feladataikat. A gyakorlat során a munkacsoportok a képzeletbeli riasztás után elmondták, kinek, milyen feladata van az eseménnyel kapcsolatban.

A kétórányi gyakorlat csupán egy gyorsított felvétel, hiszen a valóságban, éles helyzetben ez a védekezési folyamat sok-sok órát venne igénybe, és a különböző intézkedések is sokkal lassabban realizálódnak. Ilyen mesterséges körülmények között azok a váratlan problémák sem látszanak, amelyek a valóságban gyakran előfordulhatnak. Például nem tudhatjuk előre, milyen váratlan kéréseket, eseményeket hozhat egy valóságos baleset, esemény. De egy biztos, a terv szerint mindenki tudja és teszi a dolgát – mondta el lapunknak Vinczek György alpolgármester.

A gyakorlat során lepróbálták annak a védelmi szirénának a működését, amely a veszélyhelyzet közelében van, és fontos információk közlésére alkalmas a környéken élők esetleges kimenekítésében, a lakosság értesítésben. A kerületben lévő szirénák, amelyek működését havonta egy alkalommal ellenőrzik a szakemberek, a környékükön élők nem nagy örömére, veszélyhelyzet esetén nagyon fontos szerepet játszhatnak a tájékoztatásban – válaszolta kérdésünkre.

Az idei gyakorlat egyik fontos pontja volt a lakosság korrekt tájékoztatásának problémája, eszközei és lépései veszély esetén. A résztvevők egyetértetek abban, hogy a korrekt és időben érkező tájékoztatás a kialakult helyzetről, a lakossági tennivalókról, és később majd a veszélyhelyzet elmúltával az esemény következményeinek kezeléséről, elengedhetetlen. A bajban az egyik legfontosabb feladat a pánikhangulat elkerülése. Ebben a komoly feladat van a helyi elektronikus médiának, televíziónak, illetve az internetes felületeknek.

A gyakorlat intézkedései, akárcsak az éles bevetésnél most is „műveleti naplóba” kerültek, így a későbbiek során ezek elemzése komoly tapasztalatokat adhatnak a szakembereknek a későbbiekben.

A gyakorlat végén Tordai László tü. alezredes tűzoltóparancsnok, a helyi védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnök-helyettese értékelte az idei gyakorlatot. Az első gyakorlatok óta óriásit fejlődött a munka szervezése, már olyan dolgokra is marad figyelem, amelyekre korábban nem – mondta. A stáb munkáját nyugalom jellemezte, ám ezt az éles helyzetben megőrizni nem könnyű feladat, mert érhetnek bennünket olyan problémák, amelyekre nem tudunk előre felkészülni. Tordai László szerint a káoszt minden esetben el kell kerülni, és mindig egy irányító, egy „parancsnok” van! A gyakorlat rutinszerűen működött elméleti szinten, így az adható 75 pontból a kispesti stáb 72 pontot kapott, ami jó eredmény, de reméli, ez elkövetkező egy évben éles helyzetben nem találkoznak.

Vinczek György a gyakorlat zárásakor a harminc fős Kispesti Operatív Törzs képviseletében elmondta: éles helyzetben másképpen viselkedünk, ezt bizonyította most a járványidőszak is. Valós veszély idején olyan nagy segítséget tudunk egymásnak nyújtani, annyira tudunk a mások bajára koncentrálni, összefogni, amire békeidőben nem is gondolnánk. Mivel jön a fűtési szezon, közelednek az ünnepek, amikor is sokan gyertyát, mécsest gyújtanak, könnyebben alakulnak ki a veszélyhelyzetek, figyeljünk jobban egymásra, az idősekre, az egyedül élőkre.