HÍREK  2021. október 11.      792
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felújítják a hajléktalanmelegedőt és szállást

Az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete mintegy 40 millió forintból felújítja az Ady Endre úti önkormányzati épületet, amelyben a szervezet közfeladat-ellátási keretszerződés alapján nappali melegedőt és éjszakai menedéket működtet a kerületben élő hajléktalanok ellátására. Kispest polgármestere és Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester ma tekintették meg a beruházást.

Felújítják a hajléktalanmelegedőt és szállást
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)
 

A felújítás alatti bejáráson Gajda Péter polgármester elmondta, az önkormányzat tulajdonában lévő Ady Endre út 112. szám alatti, 157 négyzetméter alapterületű épület teljes egésze megújul, többek között a tetőszerkezet is. A beruházás költségét, az önkormányzat és a Vöröskereszt közösen állja. A Vöröskereszt pályázatot nyújtott be a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatára, amelyen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a tetőcserére, ezt egészítette ki az önkormányzat további 20 millió forinttal. Az önkormányzat 2017-ben a vizesblokk teljes felújításával járult hozzá a zavartalan üzemeltetéshez – tette hozzá a polgármester. 

Szélinger Tamás, a beruházást felügyelő önkormányzat üzemeltetési referense kérdésünkre elmondta: évek óta nem volt ilyen volumenű felújítás az épületen, amely most teljes új tetőt kap. Megerősítik a födémet, a jelenlegi PVC-burkolat helyett a teljes épület padozatára könnyen takarítható, kopásálló greslap-burkolatot raknak, és felújítják az intézmény konyháját is. Ezen kívül megerősítik a külső lábazatot, valamint a teljes utcai homlokzat vakolását, színezését is elvégzik.

Ezen a telephelyen jelenleg egy 60 fős nappali melegedő, egy 19 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 9 fős időszakos éjszakai menedék működik, de az intézményben található az utcai szociális munkások, valamint a kerületi szervezet irodája – meséli Csóka Éva, az intézmény vezetője.  A felújítás ideje alatt, várhatóan december közepéig, sem zárjak be az intézményt, nem szünetel a szolgáltatás, a hajléktalanoknak sem kell máshol ellátást keresniük, de jóval szigorúbb szabályokat vezettek be, például, hogy egyszerre csak 10 hajléktalan tartózkodhat az épületben, a többieknek várniuk kell, míg ők megfürdenek, kimossák a holmijukat. Tapasztalataik szerint az idejáró hajléktalanok inkább várnak, de nem mennek máshová.