HÍREK  2021. október 23.      683
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A magyar történelem nagy pillanata volt

A kerület vezetői, ’56-os kispesti szabadságharcosok, önkormányzati képviselők, a pártok, civil szervezetek és intézmények képviselői emlékeztek a 65 évvel ezelőtti október 23-ra az Ötvenhatosok terén emelt emlékmű és a Templom téri kopjafa előtt ma délután. Szólt a főhajtás az augusztusban elhunyt díszpolgár, ’56-os elítélt Nagy Mihály emlékének is.

A magyar történelem nagy pillanata volt
A képre kattintva galéria nyílik. (31 kép)

„A 65 évvel ezelőtti nap egészen kivételes volt a magyar történelemben, talán még sosem volt olyan jellegű összefogás, olyan fantasztikus szolidaritás, mint ami a 65 évvel ezelőtti napot jellemzi. És ez nemcsak nekünk, magyaroknak tűnt fel, hanem a világ sajtójának is, a külföldi sajtó sosem látott érdeklődése követte nyomon a magyar nemzet, a magyar nép szabadságharcát, demokratizáló törekvéseit és átalakulását. Azt is, hogy amikor a magyar forradalom átmenetileg győzött, micsoda hallatlan nagy öröm és közboldogság volt. Ez hihetetlen nagy pillanata volt a magyar történelemnek” – fogalmazott ünnepi beszédében Eörsi László történész.

Megemlítette a demokratizálódó helyi társadalom kialakításában fontos szerepet betöltő Nemzeti Bizottság létrejöttét, valamint a rendőrség és a nemzetőrség megalakulását, beszélt a harcokban résztvevő kispestiekről, az elesettekről, a megtorlás áldozatairól, Szegedi Flóriánról és Léderer Tiborról. „Ezekre az eseményekre mindnyájan büszkék lehetünk, és azt gondolom, hogy ebből példát merítve érdemes követnünk a szolidaritást és az összetartást, ami akkoriban jellemző volt” – hangsúlyozta beszéde zárásaként az 56-os események kutatója.

Az ünnepi műsorban Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, érdemes művész Füst Milán, Obersovszky Gyula és Márai Sándor egy-egy 56-os versét adta elő.

A műsort követően az önkormányzat vezetői, a pártok, az egyházak, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat az emlékmű előtt. Az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Kertész Csaba, Varga Attila alpolgármesterek és Dr. Benedek-Szabó Andrea aljegyző koszorúzott. Koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán mások mellett az 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége Egyesülete és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete. Az október önkormányzati ünnepség csendes virágelhelyezéssel ért véget a Templom téri kopjafánál.

Az ’56-os kispesti megemlékezések folytatódnak: október 26-án Eörsi László A külpesti srácok 1956 című kötetének bemutatóját tartják az Üllői úti könyvtárban, 28-án a Kispesti Nemzetőrség megalakulásának évfordulója alkalmából a Városháza Kossuth utcai oldalán levő emléktáblát koszorúzzák meg, majd november 4-én a Határ úti kopjafa megkoszorúzása következik.