HÍREK  2021. október 26.      623
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kik voltak, hogyan harcoltak a külvárosi srácok ’56-ban?

Eörsi László A külpesti srácok 1956 című könyvének bemutatóját tartották ma a kispesti Üllői úti könyvtárban. A tavaly kiadott tanulmánykötet a XIII., IV., XV., XVI., XVII., XVIII. és XIX. kerületekben történt forradalmi eseményekről, fegyveres felkelőkről és harcokról szól.

Kik voltak, hogyan harcoltak a külvárosi srácok ’56-ban?
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Kérdésünkre a szerző elmondta, dokumentumok alapján írta a könyvet, azoknak szól, akik kíváncsiak arra, hogy pontosan mik törtnetek, mindenféle szépítés nélkül. Én azt képviselem, hogy levéltári források az alapjai ezeknek a feltárásoknak, mások inkább a visszaemlékezésekre alapozzák munkájukat. Szociológiai szempontból azok is érdekesek, de az én véleményem, hogy az sokkal kevésbé megbízhatók – hangsúlyozta.

Eörsi László Kispesttel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a forradalom napjaiban talán minden külvárosnak megvolt egyfajta öntudata, és talán Kispesté volt a legerősebb, mert itt kiáltották ki először, hogy Kispest önállósodik a Forradalmi Bizottságával, tehát az új forradalmi közigazgatást ilyen értelemben elsőnek itt jelentették be. A másik fontos itteni vonás a biztonság: volt egy katonai nemzetőrség és volt külön rendőrsége is, amelyek párhuzamosan, egymással összefüggésben is dolgoztak, biztosították a rendfenntartást. Ez is egy specifikuma a kispesti eseményeknek. Ugyanakkor nem lennénk igazságosak, vagy nem lennénk tárgyszerűek, ha nem mondanánk azt, hogy azért voltak a forradalomban Kispestnél lényegesen komolyabb szerepet játszó kerületek a fővárosban – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy a tekintélyes helyi ügyvéd, Mikófalvi Lajos vezetésével megalakult Forradalmi Bizottság főleg kisgazda párti volt, tehát inkább – ami történelmileg érdekes – a ’45 utáni koalíciós időszakot próbálta talán visszaállítani, nem annyira a Nagy Imre-féle reform- vagy pártellenzék által elgondolt baloldali vonalat. Ez is a külvárosokra jellemző, itt pedig hangsúlyozottan – szögezte le a történész.

Vinczek György alpolgármestertől megtudtuk, az önkormányzat 200 ezer forinttal támogatta a könyv kiadását. Elmondta, a Kispest TV korábban már készített interjúkat helyi szabadságharcosokkal. Ezekből kiderült, hogy az emlékezet olykor-olykor már megkopott, így nagyon nehéz a kispesti folyamatokat, történéseket pontosan látni. Ezért is fontos, hogy készült egy objektív értékelés, ami segíti az értelmezési folyamatot, hogy az utókor számára tisztább kép alakuljon ki arról, hogy mi is történt valójában Kispesten 1956-ban – tette hozzá.