HÍREK  2022. január 21.      760
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a közművelődési díjat

Az önkormányzat, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság (KOSIE) döntése alapján 2022-ben P. Tóth Erzsébetet, a KMO művelődésszervezőjét díjazta „Közművelődésben végzett kiemelkedő munkáért” emlékplakettel. Az ünnepélyes díjátadóra a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódóan került sor a KMO Művelődési Központban.

Átadták a közművelődési díjat
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Az eseményen a Himnusz közös éneklése után Hiller István, az országgyűlés alelnöke, Kispest-Pesterzsébet országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévő kulturális szakembereket, a kerület kulturális intézményeiben dolgozókat. Hiller István köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt években hogyan alakult ember és ember, ember és a közösség kapcsolata, miként változott a tudás megszerzésének gyakorlata. Míg mi hasonló módon tanultunk, mint apáink, nagyapáink, addig a mi gyerekeink egészen más módszerekkel, eszközökkel jutnak a hétköznapi tudáshoz, tapasztaláshoz a miénkhez képest – mondta.

Soha nem feledhetjük viszont, hogy hol vagyunk és honnan jöttünk, mit köszönhetünk az előttünk járóknak – utalt arra, hogy a KMO is maga volt a munkáskultúra fellegvára, amelyet sok más hasonló intézménnyel együtt egykoron az elődök Ózdtól Baranyáig azért hoztak létre, hogy mindenki hozzájuthasson a kultúrához, és szabadon, önként dönthessen arról, hogy kórusban énekelni, vagy természetet járni volna kedve. Mert ez az igazi, megélt szabadság, a hétköznapok szabadsága – hangsúlyozta. A politikának pedig nincs más dolga ebben, csak megteremteni a lehetőséget, a feltételeket és a finanszírozást. Ma a politika szereptévesztésben van, amikor a kultúráról beszélnek és meg akarják nekünk mondani, mi a jó, mi a szép, mi a követendő – tette hozzá utalva a jelenkor politikai nyomásaira. A politikának dolga lenne az is, hogy megbecsülje a kultúra művelőit, mindazokat, akik még a járvány idején is naponta azon dolgoztak, hogy a kultúra révén kapcsolatokat építsenek ki újra ember és ember, ember és a közösség között. Ez most a legfontosabb feladat, mert a járvány szinte minden megszokottat elvett tőlünk, és az újrarendeződés nem képzelhető el a kultúra, a közösségek és a közművelődésben dolgozók nélkül – zárta gondolatai Hiller István.

 

Paróczai Anikó, a KOSIE bizottság elnöke, Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György, Kispest alpolgármesterei adták át a díjat, a Tihanyi Viktor által készített emlékplakettet P. Tóth Erzsébetnek, aki 2014-óta dolgozik a KMO Művelődési Központban művelődésszervezőként, de az intézménnyel való együttműködése a 90-es évek elejétől folyamatos volt. Akkor a Kispest újság főszerkesztőjeként rendszeresen segítette az intézmény munkájának kommunikációját, majd később az intézmény időszakos újságjainak szerkesztőjeként dolgozott. A kultúra iránti érzékenysége, a kultúra szeretete mindig érezhető volt. Szakmai területei közé tartozik a szórakoztató színházi bérletes sorozatok előkészítése, megszervezése. Színvonalas programokat, önálló színházi előadásokat és előadóesteket, ismeretterjesztő programokat szervez. A gyermekszínházi bérletek kapcsán, az óvodákkal és iskolákkal való kapcsolattartás is feladata, csakúgy, mint a Gépész Filmklub, a Kispesti Vegyeskar és az Obsitos Zenekar programjainak a gondozása, vagy a zenés táncos rendezvények szervezése. Részt vesz az intézmény szabadtéri rendezvényeinek – Kispesti Városünnep vagy a Mihály-napi búcsú – előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, és közreműködik a nyári táborok szervezésében is. A KMO programsoroló kiadványának szerkesztése is az ő munkáját dicséri.

Az ünnepségen elhangzott az a hír is, hogy a KMO immár második alkalommal nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény címet. A cím hivatalos átadására az új Magyar Zene Házának avatóünnepségén január 22-én kerül sor. A Minősített Közművelődési Intézmény cím azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A címet elnyerő intézmények közművelődési tevékenységében érvényesülnek a minőségfejlesztési alapelvek, a partnerközpontúság, az egymástól való tanulás és a folyamatos fejlesztés, valamint a szervezeti vezetés és a munkatársi elkötelezettség a minőség iránt.

A díjátadó zárásaként „Átlátszó víz legyen” címmel Cseh Tamás-dalokat játszott Joós Tamás.

Az ünnepség végén Vinczek György alpolgármester pohárköszöntőjében Arany Jánost idézve, a „Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben”, utalt a hétköznapokban megélt csodákra, amelyeket képesek vagyunk meglátni, felfedezni, átélni, megismerni és másoknak elmesélni, azok nyomán cselekedni.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt szerveznek. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, közművelődéssel kapcsolatos díjakat, elismeréseket. Kispesten, a kerületi önkormányzat minden évben megünnepli a helyi közművelődésben dolgozókkal és művészeti szervezetekkel a napot, és elismerést ad át az alkalomból.

A KOSIE bizottság javaslatára 2011 óta adományoz díjat az önkormányzat a kiemelkedő közművelődési tevékenységért, egyben köszönetet mond a kerületi intézmények dolgozóinak a fontos és felelősségteljes munkáért, amellyel hozzájárultak Kispest kulturális életének gazdagításához.