HÍREK  2022. április 13.      651
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Móra-nap a 100 éves intézményben

A névadóra emlékező gyermekműsorral, alkalmi kiállítással és közös koszorúzással kezdődött a Móra-nap a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kispesti Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben (Móra EGYMI).

Móra-nap a 100 éves intézményben
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A mi életünk, napjaink ünneptől ünnepig telnek. A Móra-nap a legfontosabb ünnepünk. Ha ezen a jeles napon kívánhatnánk valamit, akkor elsősorban az intézmény tetejére egy újabb szintet és még több elkötelezett szakembert, egy viszonylag stabil összetételű nevelőtestületet szeretnénk kérni magunknak – mondta köszöntő beszédében Zelena Noémi intézményvezető, aki 2018 óta szervezi, irányítja a rá bízott közösséget.

Drága mulatság a gyógypedagógia, mert itt mindenből mindig több és a legjobb kell, legyen az eszköz vagy pedagógus. Tudták ezt az elődök is, hiszen az 1921/22-es tanévben az intézményt kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy lehetőséget adjanak a sajátos nevelést igénylő gyerekek felzárkóztatására – tette hozzá, majd sok szeretettel köszöntötte az intézmény korábbi igazgatói közül az ünnepségen megjelenteket, Elekházi Saroltát, Schmehl Júliát és a mai napon születésnapját ünneplő Horváth Gyulát.

Zelena Noémi kérdésünkre elmondta, a bázisintézményben jelenleg 91 gyerek jár óvodás kortól 8. osztályosig, de a kerületi iskolákban az úgynevezett „utazó” gyógypedagógusok csaknem 200 kispesti gyerek gondozását végzik egészen középiskolás korig. Ha legalább még tíz szakember csatlakozna az intézményhez tartozó 46 gyógypedagógushoz, még eredményesebb munkát végezhetnének. Az intézmény életében jelentős változást hozott és eredményként értékelték, hogy 2020-ban 12 év mostoha körülmények között – egy általános iskola folyosószakaszán – eltöltött időszak után költözhettek ide, az Irányi Dániel utcába, ahol korábban a kerületi művészeti iskola működött.

Kocsár Dórától, aki autizmusszakos gyógypedagógusként egyike azoknak a szakembereknek, akik a 2012-ben 4 kisgyermek ellátásra kialakított, azóta továbbfejlesztett autista osztályokban tanítanak, megtudtuk, hogy egy-egy autista csoportban 5-6 gyerekkel foglalkozik a gyógypedagógus, akinek 1-2 asszisztens segít. Célunk, hogy az ide járó gyerekek önálló életvitelre legyenek képesek, de hogy ezt a célt el tudjuk-e majd érni, előre sajnos nem tudjuk megmondani – hangsúlyozta.