HÍREK  2022. április 22.      517
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Korkép a valóságunkról

Portrék és bibliai történetek láthatók Szuharevszki Mihály csütörtökön nyílt és május 27-ig látható kiállításán a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

Korkép a valóságunkról
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Megnyitójában a pályatárs, Gazdag Ágnes festőművész arról beszélt: a „kiállítás címe Using reality – felhasználni a valóságot – nem csak a fotók realitásából való építkezést jelenti, az itt látható munkák ellenállhatatlan varázsa abban is rejlik, hogy az általunk oly ismerős helyzetek, a hétköznapi tárgyak, a reklámok és képregények vibrálása, a divat és a legkülönbözőbb hirdetések között mi magunk vagyunk a hősök.”

Elmondta, hogy Szuharevszki alkotófolyamata modelljeinek fényképezésénél kezdődik, az ő rendezésében készülnek a beállítások. „Minden kézmozdulat, minden tárgyi motívum jelentéssel bír, a képek ikonográfiája a keresztény művészettörténeti hagyományokból táplálkozik. Ahogy Leonardonál egy feltartott ujj vagy különböző állatok utalnak Isten személyére, a szentháromságra, az apostolokra vagy a mártírokra, itt is felfedezhetjük jelenlétüket… Az ábrázolásmód és a bibliai jelenetek disszonanciája, bizarr ütköztetése bennünk épül különös valósággá. A reklámiparból ismerős dekoratív emblematikusság még erősebben vonzza a tekintetünket a harmonikusan komponált epizódok felé, ahol viszont a finom festőiség és grafikai vonalvezetés súlyos történetekbe és emberi mélységekbe vezet csillogó álomvilág helyett… A Using reality korkép valóságunkról, a manipulált reprezentációk valós társadalomkritikája Szuharevszki Mihálytól” – fogalmazott.

Szuharevszki Mihály 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Gaál József osztályában. Torinóban az Accademia delle Belle Arti ösztöndíjasa, Németországban, Heidelbergben a Rhein-Neckar Kreis program díjazottja volt. 2003-tól folyamatosan kiállító művész, Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban és Németorzságban. Munkái hazai és külföldi magán- és közgyűjteményekben is megtalálhatóak.