HÍREK  2022. április 24.      434
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy nap a japánok világában

A japán gasztronómia, kultúra és sport jegyében tartottak magyar-japán napot a Wekerle Étterem és Rendezvényházban szombaton. Nem ez az első alkalom, hogy tematikus gasztronómiai és nemzeti napot rendez az étterem, hiszen tavaly augusztusban Argentína volt a vendég. A tervek szerint folytatódik az országokat bemutató sorozat.

Egy nap a japánok világában
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A nap témájában a tavasz, az újjászületés volt a középpontban, magyar részről a húsvétról, míg japán részről a cseresznyefa virágzásról emlékeztek meg. A Japán Nagykövetség Kulturális és Sajtóosztálya vezetőjének, Yuki Iwasakinak, valamint az étterem tulajdonosának, Román Péternek és Vinczek György alpolgármesternek köszöntő beszédei is arról szóltak, hogy sok-sok találkozási pont van a két nép között, és hogy Magyarországon milyen nagy az érdeklődés a japán sportok (dzsúdó, karate), a japán ételek (sushi, ramen), illetve a japán papírhajtogatás, az origami és a speciális japán virágkötészet, az ikebana iránt. De Japánban is jól ismerik a magyar kultúrát, az irodalmat, a zenét és a képzőművészetet.

Az esemény gasztronómia része idén azért volt különösen érdekes, mert az étterem erre a napra megnyerte magának szakmai segítőül a Takashi Nagatake vezette Wafu Éttermet, így a magyaros ízek mellett a japán séf közreműködésével garantáltan japán ételkülönlegességek kerültek a vendégek tányérjára.

Az óvodások tavaszköszöntő műsorát követően a 22 éve alapított, Laár Dávid vezette Kiyo-Kito Taiko japán dobcsoport adott ízelítőt a japán ritmusok világából, majd  rövid bemutatót láthattak a virágrendezés, az ikebana művészetéből.

A program keretében volt vidám bűvész- és bohócműsor, aztán Randy Acoustic, zene és tánc zárásig.