HÍREK  2022. május 11.      768
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Indul a Közösségi Költségvetés

Kezdődik a Kispesti Közösségi Költségvetés 2.0 javaslattételi időszaka, a fejlesztési ötleteket június végéig gyűjti össze az önkormányzat. A körzetes önkormányzati képviselők és az őket is segítő önkéntes aktivisták számára tartottak ma tájékoztatót a Városházán.

Indul a Közösségi Költségvetés
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Gajda Péter polgármester köszöntőjében a közösségi költségvetés történetét vázolta fel a megjelenteknek, kiemelve, hogy Kispest úttörő a magyarországi önkormányzatok között a közösségi költségvetés bevezetésében. Elmondta, a program célja, hogy az egyes helyi fejlesztések még célzottabban, a kerületben és a városrészben lakók érdekeit szem előtt tartva, javaslataik alapján valósulhassanak meg. A Polgármesteri Program részeként – Varga Attila javaslatára – először 2016-ban készített közösségi költségvetést az önkormányzat a 2017-es évre, ekkor még városrészenként (Felső Kispest, Kertváros, Hagyományos Kispest, Wekerletelep) 4-4, összesen 16 millió forint felhasználásáról dönthettek közvetlenül a kispestiek. A 2018-as projekt keretében városrészenként (Felső-Kispest 1, Felső-Kispest 2, Kertváros, Hagyományos Kispest, Wekerletelep) 6-6, összesen már 30 millió forint felhasználására tehettek javaslatot a kerület lakói. A 2019-es tervezéskor a 2018. évi összeghez képest további 12 millió forinttal többről, összesen 42 millió forintról, városrészenként (Felső-Kispest 1, Felső Kispest 2, Felső-Kispest 3, Felső-Kispest 4, Kertváros, Hagyományos Kispest, Wekerletelep) 6-6 millióról dönthettek a kispestiek. 2020-ban a szavazás megtörtént, ám a járvány miatt 2021-ben ideiglenesen felfüggesztette az önkormányzat a program végrehajtását. Idén átalakítva, megújult formában rajtol a Kispesti Közösségi Költségvetés 2.0, melynek lebonyolításához idén már helyi önkéntes aktivisták is csatlakoznak, a javaslatokat pedig nemcsak a már megszokott hét körzetre bontva várják, hanem a fővárosi Közösségi Költségvetéssel összhangban, négy témakörben is. Gajda Péter hangsúlyozta kedves program számára a közösségi költségvetés, a kispestiek is komolyan vették, mindig jó javaslatok érkeztek, számtalan ötlet valósult meg az évek során.

Varga Attila alpolgármester arról beszélt, hogy próbaként indult a program, mindig alakult, fejlődött, hogy egyre jobb, korszerűbb legyen, a mostani megújulás is ennek a folyamatnak része. Már nem csupán területi szinten támogatja a fejlesztéseket az önkormányzat, hanem témakörök szerint is: a Zöld(ülő) Kispesthez a kerület parkjaival, közterületeivel, környezetvédelemmel kapcsolatos javaslatokat várják; a Gondoskodó Kispesthez a kerületi közösségekkel, szociális gondoskodással kapcsolatos javaslatok érkezhetnek; a Fejlődő Kispest a kerület infrastruktúrájának, gazdasági életének fejlesztésével kapcsolatos javaslatokra fókuszál; míg a negyedik témakörbe a nem meghatározható, egyéb ügyek tartoznak.

Dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője, a Kispesti Közösségi Költségvetés 2.0 menetrendjét ismertette, külön kiemelve, nagyon fontos, hogy tényleges közösségi részvétellel valósuljanak meg az egyes projektek. A koncepció kidolgozása már megtörtént, május-június a javaslattételi időszak. Itt indokolni kell majd, miért előremutató az ötlet Kispest számára. Ezt követi a javaslatok begyűjtése, majd július-augusztus folyamán a szakmai értékelés, és összeáll a lista, amelyről szeptembertől október végéig lehet szavazni.

 

Békés Anna közösségi szervező a felkészült, képzett aktivista-önkéntesek feladatairól is beszélt, akik számára a Corvinus Egyetem állította össze az ötletgyűjtés módszertanát: az ötletbegyűjtés mellett ú. n. „problémasétákat” szerveznek a lakosok számára és segítenek megfogalmazni a megoldást, közvetlen kapcsolatot tartanak a lakossággal, segítik a képviselőket, segítenek kiértékelni az ötleteket. Az aktivista-önkéntes a lakossági részvétel fontosságát hangsúlyozta a projektben, mint mondta, aki részt vesz egy folyamat tervezésében, másképp látja, jobban magáénak érzi azt.