HÍREK  2022. május 17.      421
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Reggeli várta a kerékpárosokat

Az önkormányzat tavaszi bringás reggelijére csaknem 150-en érkeztek a Határ úti bevásárlóközpont elé.

Reggeli várta a kerékpárosokat
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Kispest 2009-ben csatlakozott a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! kampányához, amelynek keretében évente két alkalommal tartunk bringás reggelit Kispesten. Ha nincs pandémia és az időjárás is kedvező, mindig sokan jönnek. A legjelentősebb kerékpáros fejlesztések 2010-ig zajlottak a kerületben, amikor új kerékpárutak, kerékpártárolók épültek városszerte. Jelenleg a fővárossal közösen van a régiónak készülő programja a további fejlesztésre, amelynek nyomán a meglévő útvonalak akár hálózattá is alakulhatnak majd – mondta Gajda Péter polgármester, aki szinte minden alkalommal részt vesz a rendezvényen.

A rendszeresen kerékpározó Varga Attila alpolgármester kérdésünkre hosszan beszélt a kerékpározás előnyeiről, pozitívumairól, és ajánlotta szinte mindenkinek közlekedési eszközként, 3-5 kilométeres távon a bringa napi rendszerességgel való használatát. Aki nem száguldozni akar, annak munkába, iskolába, bevásárláshoz ideális közlekedési eszköz, de olcsóbb is, mint az autózással járó tankolás, de még a tömegközlekedésnél is gazdaságosabb lehet. Nem beszélve arról, hogy a térfigyelő kamerák terjedésével folyamatosan nő mind a közlekedés biztonsága, mind pedig a zavartalan parkolási lehetőségek száma is. Szabadság, biztonság, kényelem, ezt mind biztosítja a kerékpár – hangsúlyozta. Az alpolgármester személyes tapasztalatai szerint az autósok is egyre jobban kezelik a kerékpárosokat, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közös közlekedés zavartalanságára.

A kerületi rendőrkapitányság munkatársai, Sáfrány Beáta r. zászlós bűnmegelőzési előadó és Drótár Zsófia r. hadnagy ez alkalommal is felhívták a kerékpárosok figyelmét a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Támogatásával indult országos akcióra, a BikeSafe-re. Az akció lényege, hogy lehetőség van a bicikli nyilvántartásba vételére országos és biztonságos adatbázisban, amelyre az interneten (csekély technikai költsége van), de a kerületi kapitányságon (ingyenes) is van lehetőség. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mint az autónál is, meglegyenek a kerékpár vásárlásakor kapott papírok, az „alvázszám”. Akinek volt kedve, itt is regisztrálhatta kerékpárját, és megkaphatta az ezt igazoló matricát is. (Bővebben: www.bikesafe.hu)

A rendezvénysátornál megállók kitöltötték azt a klímavédelmi kérdőívet, amelyet az önkormányzat munkatársai a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 azonosítószámú „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt keretén belül állítottak össze. 

szechenyi2020