HÍREK  2022. május 21.      438
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városházán szólt a fúvószene

A kora reggeli esős időjárásnak köszönhetően az idei Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót a Városháza előtti tér helyett az épületben tartották. Már a hatodik alkalommal találkoztak a vendéglátó együttes, a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület által meghívott fúvószenekarok, hogy ápolják a magyar fúvószenei hagyományokat, megismertessék a hazai és a nemzetközi fúvószenei kultúrát, valamint hogy megszerettessék a szabadtéri zenélés, muzsikálás fúvószenei változatát.

A Városházán szólt a fúvószene
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester röviden beszélt arról is, hogy a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület elnökének, a zenekar zenészének, Horváth Györgynek a fejéből pattant ki évekkel ezelőtt egy ilyen találkozó megszervezésének a gondolata, és azóta is csak a járvány tudta megszakítani ezt a sikeres sorozatot.

Horváth György kérdésünkre elmondta, hogy szerencsére sok fúvószenekar van Magyarországon, jó hagyományai vannak a fúvószenének, kifejezetten népszerű műfaj. És bár kifejezetten szabadtéri műfaj, messze elhallatszik és „kültéren mutat jól” igazán, de bent is jól szól, mert akkor az akusztika ad olyan színeket az előadáshoz, amelyek a szabadban „elszállnak” – nyugtatta meg a hallgatóságot, hogy nem veszített a program művészi értékéből azáltal, hogy belső térben tartották meg. Az egyesület vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy idén már három nagy fellépésen, koncerten van túl a KMO égisze alatt működő zenekar, de már készülnek Kispest önálló várossá alakulásának 100. évfordulójára, amikor is ismét önálló koncertet tartanak majd.

Az idén fellépő zenekarok és vezetőik:
1. Gerje-Party Fúvósegylet Zenekara, Albertirsa, karmester: Orosz János
2. Budafoki Fúvósegylet, Budafok, egyesületi elnök, karmester: Arató László
3. Szentendrei Helyőrség Támogató Parancsnokság Zenekara, karmester: Rixer Krisztián őrnagy
4. Kispesti Obsitos Fúvószenekar, Budapest XIX. kerület, karmester: Fejes István

A műsorközlő ezúttal is Zelinka Tamás zenetörténész volt.

A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008 februárjában alakult, a Magyar Honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből. A zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2015 óta rendezi meg a Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót.