HÍREK  2022. május 30.      623
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyermeknap: újra együtt

Két év kényszerszünet után idén ismét volt Kispesti Gyereknap a központi játszótéren. A vidám programok közül a nagyon várt tombolasorsoláson a fődíjat, a kerékpárt Furkó Adrienn a Vass iskola 3. a osztályos tanulója, míg a két meglepetésdíjat, a két elektromos rollert Sulla Veronika 2. a osztályos diák és a 7 éves, Szivárvány ovis Kovács Molnár Levente nyerte.

Gyermeknap: újra együtt
A képre kattintva galéria nyílik. (48 kép)

Kora reggel óta már hosszú sorok álltak a mindenkori kispesti gyermeknapok sláger programjának számító csillám- és arcfestésre. Az előbbit a Wekerlei Kultúrház munkatársa, Brösztl Éva, míg az utóbbit Thén Noémi rajzolta most is, mint már évek óta a gyerekek kezére, arcára.

A régóta ismert és sokak által nagyon kedvelt szabadtéri játékokon, az ugrólóváron, gyöngyfűzésen, „élő kuglizáson, a Kenderkóc népi játékain, körhintáján, a kerületi rendőrkapitányság munkatársainak foglalkozásán, a pónilovagláson és a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat bemutatkozó sátrán kívül újdonság volt idén az óriáslabdában való gurulás – tudtuk meg Váradi-Fekete Petrától, az önkormányzat rendezvényszervezőjétől.

A játszótéren felállított foglalkoztató sátrakban régi ismerősök várták a gyerekeket. Nagy Mária, a napokban tízéves évfordulóját ünneplő Első-Kis-Pesti Kert vezetője arról mesélt, hogy most is nagy sikere van a legkisebbek között a közös gyurmázásnak, a kézügyesség-fejlesztő játéknak, amelyben rizsből kellett kiválogatni evőpálcikával az elrejtett kincseket, mint például gombot, kicsi kagylót, gesztenyét. De míg a gyerekek ügyeskedtek, addig a szülők és a nagyobbak környezetvédelmi tesztlapot tölthettek ki, de az anyukák legszívesebben fűszert szaglásztak, azaz illat alapján próbáltak különféle fűszernövényeket felismerni, megnevezni.

A KvízKaland sátorban Rozgonyi Sarolta és Várnai András várta az érdeklődőket. Mint Rozgonyi Sarolta kérdésünkre elmondta, mivel Kispest ebben az évben ünnepli önálló várossá válásának 100. évfordulóját, ezért a kérdéseket – viccesebbet és komolyabbat, az alkalomhoz illően százat –, a város történetéből állították össze. Természetesen az a fontos, hogy mindenki minél többet tudjon meg Kispestről, ezért, ha a kérdésre nem ment fejből a válasz, a gyerekek megnézhették a megoldási lapot is. De akinek volt kedve, lerajzolhatta, leírhatta a közös gondolattérképre, hogy neki mi a legkedvesebb, mi tetszik leginkább Kispesten.

Gyermeknap: újra együtt
A képre kattintva galéria nyílik. (48 kép)
  

Az önkormányzat munkatársai ez alkalommal a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 azonosítószámú „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt keretében hoztak a témába vágó tesztkérdéseket, olyanokat, amelyre kicsik és nagyok is tudhatták a választ – tudtuk meg Emmer Szabolcstól, a Városháza pályázati referensétől.

A sokak által oly nagyon várt tombolasorsolást a nap és a program második felében Gajda Péter polgármester, valamint Vinczek György alpolgármester a gyerekekkel közösen „vezényelte” le. A megszokottól eltérően az önkormányzat ajándéka most két meglepetésdíjjal is bővült a gyerekek legnagyobb örömére. A tombola ajándékaihoz a gyereknapon is résztvevő játékárus, Schöffer-Klányi Szandra külön játékokkal, a KvízKalandot szervező Rozgonyi Sarolta könyvekkel járult hozzá.

A nap folyamán színpadra lépett a Veronaki zenekar, Sylphide by ArtsMűhely, Barna Zsombor Batu-ká bábműsora és a Mágnes Színház ifjú tehetségei.

A 2022. évi gyereknap zárószámaként a négy testvérből álló kispesti Fourtissimo Zenekar fergeteges műsorában fúvószenére énekeltek, meneteltek, táncoltak a gyerekek és az együttes tagjai.