HÍREK  2022. május 30.      1,771
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Minden készen áll a betegek fogadására az egynapos sebészeten

Már csak a hivatalos engedélyekre várnak, de akár már holnap is megkezdődhetne a gyógyító munka a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén ma átadott egynapos sebészeten.  A „kis kórházban”, a fővárosban, de országosan is egyedülálló módon, két műtőben végezhetnek kisebb beavatkozásokat az intézmény nyitvatartási ideje alatt, reggel 8-tól 20 óráig.

Minden készen áll a betegek fogadására az egynapos sebészeten
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Az újraélesztett Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 2020–2024 között összesen 50 milliárd forinttal, évente tíz milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit a kormány. Ennek előzményeként azonban a fővárosi önkormányzat vezetése, a budapestiek érdekében kompromisszumot, egyezséget kötött a kormánnyal: a stadionépítések mellett jusson forrás a helyi egészségügyi fejlesztésekre, hiszen egy város nem működhet jól ezek nélkül. Az önkormányzatok ezt a kialkudott pénzt egyebek közt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják. Az egynapos sebészetek bevezetésétől a várólisták rövidülését is várják – mondta az ünnepélyes átadón Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki reményét fejezte ki, hogy a kormányzati megszorítások nem érintik majd a fővárosi kerületeknek beígért ez évi tíz milliárd forintot, nem „esnek áldozatul”. A vállalásunkat mi teljesítettük, épülhettek a sportlétesítmények, reméljük, hogy a kormány is teljesíti az övét – hangsúlyozta Kiss Ambrus.

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy 2019 óta folyamatosan és látványosan fejlődött az egészségügyi ellátás Kispesten, nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt 3-4 év az egészségügyi fejlesztésekről szólt. Rövid felsorolását a betegfogadó tér teljes korszerűsítésével, a diagnosztikai labor (MR, CT) idetelepítésével, a laboratórium felújításával, a műszerpark folyamatos bővítésével kezdte, az új házi gyermekorvosi rendelő felavatásával egészítette ki. Az pedig, hogy ez az egynapos sebészet elkészült annak köszönhető, hogy 2020-ban Kispest elsőként kapott támogatást az EBP programból, először 1 milliárd forintot, majd 2021-ben újabb 200 millió forint kompenzációt a fejlesztéshez. Gajda Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik a kialakításban segédkeztek.

Ennek az egynapos sebészetnek a létrejöttét fontos orvosszakmai tervek, komoly szervezeti és strukturális átalakítások előzték meg. Ebben a csaknem hetven éves épületben az utóbbi időben, többnyire önerőből, szinte mindent felújítottak. Jelenleg a szemészeti osztály korszerűsítését végzik a szakemberek. Ahhoz pedig, hogy ez az egynapos sebészet a harmadik emeleten kialakíthassák, az épületen belül a különböző szakrendelőket, ellátási formákat kellett át- és elköltöztetni – mondta el a KEI főigazgató-főorvosa. Dr. Kumin Marianna ez alkalommal is megköszönte munkatársai, orvoskollégái, az intézmény valamennyi dolgozója és legfőképpen a kispestiek türelmét azokért a nehézségekért, kellemetlenségekért, amely ezzel az építkezéssel szükségszerűen együtt járt.  Olyan korszerű sebészeti osztály jött most létre, amely a fővárosban, de országos szinten is egyedülálló, hiszen itt, ebben a „kis kórházban” párhuzamosan akár két műtőben is folyhat zavartalanul a gyógyító munka – hangsúlyozta.

Az egynapos sebészeti osztály szakmai vezetője, Molnár Györgyné tájékoztatása szerint komoly logisztikai feladat lesz a két műtő munkájának összehangolása. De készen állnak a feladatra. Jelenleg 11 szakdolgozóval (nővér, beteghordó, műtős, műtősegéd stb.) kezdik majd meg a munkát, az orvosok a KEI dolgozói, de lesznek külsős operáló orvosok is. A műtőkben a hét öt munkanapján 8 és 20 óra között folyik majd a gyógyítás, majd azt követően a műtét jellegétől függ a megfigyelés időtartama.  Beteg itt éjszakára nem maradhat, estére mindenki otthonába távozik.

A most átadott egynapos sebészeten elsősorban a szemészeti (szürkehályog), továbbá laparoszkópos sebészeti (hasfali, lágyéksérv, stb.), nőgyógyászati (méhszájseb, hüvelyplasztika, condyloma, egészségügyi küret stb.), ortopédiai (artroszkópos térdműtét, bütyök, kalapácsujj, ganglion), kisebb traumatológiai beavatkozások (csukló, könyök alagút szindróma stb.), urológiai (fitymaszűkület, húgycsőtágítás stb.) és gasztroenterológiai műtétek végzésére készülnek.