HÍREK  2022. május 31.      696
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Zöld Kispestért polgármesteri díjakat adtak át

2008 óta ismeri el díjjal az önkormányzat a környezet- és kerületszépítő munkát, a zöldterületek gondozását, védelmét. Az idei díjátadót a KMO-ban tartották kedd délután, ahol az idei Kinder Tojás Fesztivál díjazottjai léptek fel.

Zöld Kispestért polgármesteri díjakat adtak át
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy a 2006-ban meghirdetett Zöldprogram minden eleme, kisebb-nagyobb akciói, alprogramjai – faültetések, közparkok átalakítása, zöldpályázatok, Fogadj örökbe egy közterületet program, komposztálási program, a kutyapiszokgyűjtők számának bővítése, zöldkommandó elindítása, közösségi kertek létrehozása, a most induló csapadékvízgyűjtő program – mind azt a célt szolgálják, hogy próbáljuk meg zöldebbé, virágosabbá, rendezettebbé varázsolni Kispestet. Gajda Péter hangsúlyozta, a 2008 óta adományozható Zöld Kispestért polgármesteri díjjal azok munkáját ismeri el az önkormányzat, akik partnerek a kerületszépítésben, példát mutatnak másoknak is.

Az önkormányzat több kategóriában is díjazza a környezet szépítését: magánszemélyek, lakóközösségek, társadalmi vagy civil szervezetek, illetve intézmények, vállalkozások kaphatnak elismerést. Kispest polgármestere Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila alpolgármesterekkel, valamint Bogó Józsefné képviselővel, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével adta át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat.  

Magánszemélyek:

- Illyés Sándor és felesége (Bem u. 80.) az ingatlan előtti közterületi zöldterületet alakítják, gondozzák példaértékűen. A kiskertek pozitív példát mutatnak a Bem utca lakóközösség fiatal és idős tagjainak. Munkájukat nagyon sokan követik, és igyekeznek hasonló odaadással tenni a közért.

- Lukács László és felesége (Villanytelep u. 42.) hosszú évek óta gondozzák az ingatlan előtti közterületi zöldterületet, példát mutatva abban, hogyan lehet felelősséget vállalni lakóhelyük egy-egy közterületének parkosításában. Munkájuk eredményeképp rendkívül népszerűvé vált a kispesti kertek gondozása.

- Köhler György és felesége (Fadrusz u. 18.) évekkel ezelőtt saját erőből alakítottak ki virágoskertet az épület előtti zöldterületen, melyet azóta is folyamatosan gondnak, újabb növények ültetésével gazdagítanak. A kert az utca színfoltja.

- Ajtay Szilárd (10 millió fa Magyarországnak) a kerületi közösségi kertkialakítás lelkes tagja. A kerület szépítése és a globális felmelegedés csökkentése volt a célja a 2019-es és 2020-as faültetési akciókkal. Összesen 39 fát ültettek, önkéntesek adakozásából. A fák gondozását is a kispesti közösség vállalja.

- Bonnyainé Virágh Krisztina és Untisz Beáta (Kispesti Árnyas Óvoda) óvódapedagógusok a környezetvédelem melletti elköteleződésük kiteljesítésére törekszenek a gyermekekkel végzett mindennapi munkájuk során. Úgy gondolják, jó példával járva a gyermekek, illetve szüleik előtt, el tudjuk ültetni a környezetvédelem apró csíráját az arra fogékonyakban illetve, akik már erre az útra rátaláltak, újabb inspirációt, megerősítést kaphatnak a környezettudatosságból.

Lakóközösségek:

- Hunyadi u. 23-33. közötti előkerteket gondozó lakók közössége. Patasics Lajosné, Kiss Mihályné, Lukács Lászlóné és fia Lukács András, Bató Rita, Lukácsné Matta Szilvia, Vass Józsefné, Csányi Krisztián, Balogh Imréné, Barna Sándorné, Szarvas Jánosné és Tóth Tiborné összefogtak és az elmúlt években az elhanyagolt előkertet kitakarították, rendezték, időt és pénzt fektetve a munkába. A területet Kispest legszebb kertjei közé emelték.

Társadalmi /civil szervezetek:

- Aranykatica Kert – Kispest második civil közösségi kertjét 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki. Összetartó közösség kiépítése, közösségi élet megteremtése, értékrend kialakítása és a környezet szebbé tétele a hitvallásuk.

Intézmények/vállalkozások:

- Wekerlei Kultúrház – Az intézmény kiemelt figyelmet fordít környezetére és a környezeti nevelésre, jelentős „zöld” hagyományokkal rendelkezik. A kultúrház munkatársai a tudatos környezetszépítéssel járulnak hozzá a fenntartható környezet kialakításához, megtartásához. Jó példája ennek a „Wekertem”, a szépre és jóra való törekvés, az ökotudatosság, a közös alkotás eredménye, melynek története összekapcsolódott a járvánnyal.

Az ünnepség végén a díjazottakról készült filmösszeállítást tekinthették meg a jelenlévők.