HÍREK  2022. június 03.      1,371
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bringa Pont nyílt a KÖKI-nél

Multifunkcionális B+R parkoló nyílt a környezettudatosság jegyében a KÖKI Bevásárlóközpont buszterminál melletti bejáratánál ma délelőtt, stílusosan június 3-án, a kerékpározás világnapján.

Bringa Pont nyílt a KÖKI-nél
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A KÖKI Terminál Budapest egyik legjelentősebb közlekedési csomópontjára épült, ahonnan a 3-as metróval pillanatok alatt eljuthatunk a város legtöbb pontjára. A Kőbányát, Kispestet, a repülőteret és a dél-pesti agglomerációt összekötő csomóponthoz buszterminál és P+R parkoló is kapcsolódik, illetve ide vezetnek Kispest és Kőbánya kerékpárútjai is.

Már a KÖKI Bevásárlóközpont 2019-ben történt megvásárlásának pillanatában feltűnt nekünk a kerékpárosok méltatlan helyzete a környéken. Az elmúlt időszakban több lelkes környékbeli bringással beszélgettünk arról, hogyan épülhet be a bringázás minél több ember mindennapi életébe. Így született meg egy olyan B+R terminál gondolata, amely elsősorban a biztonságos tárolást teszi lehetővé. A fejlesztés elkezdésével egyre jöttek azok az ötletek, amelyek a bringások kényelmét is szolgálják. Boldog vagyok, hogy szinte minden elképzelést sikerült megvalósítani. A KÖKI Bringa Pont a KÖKI Zöld programjának fontos eleme, amelynek szolgáltatásai soha nem látott távlatokat nyitnak meg a budapesti biciklisek előtt – mondta az átadó ünnepségen Duszin Ádám, a KÖKI Bevásárlóközpontot két és fél éve megvásárló Adventum Csoport vagyonkezelő menedzsere.

Duszin Ádám tájékoztatása szerint a fejlesztésnek nincs még vége, hiszen a második fázisban „magasabbra tesszük a lécet, mert egy látványos, konténerben elhelyezett, kétszintes szervizt és bemutatótermet tervezünk. Ezzel minden lehetőséget megteremtünk egy valós kerékpáros desztináció kialakulásához a KÖKI-ben, amihez még keressük az üzemeltető partnerünket. Ha minél több környékbeli kerékpáros megszereti és használja bringapontunkat, illetve más bevásárlóközpontok is kedvet kapnak hasonló terminálok létesítéséhez, akkor elértük a célunkat” – tette hozzá.  

Gajda Péter, Kispest polgármestere örömmel üdvözölte a közcélokat szolgáló önerős beruházást, amelyet fontos változásnak nevezett a kerület életében, hiszen 2010-ben épültek uniós támogatással az első kerékpárutak Kispesten, azóta is folyamatosan fejlesztik, és reményei szerint fejleszthetik majd tovább azokat. Egyre többen használják ma már a kispestiek is a kerékpárt és nem csak szabadidőben, hanem munkába, iskolába járásra, ügyeik intézéséhez. A KÖKI 2011-es átadása is jelentős változásokat hozott – mondta a polgármester, hiszen alaposan megváltozott a környék képe, sokan megfordulnak naponta itt. Ezért is dicsérendő, hogy a bevásárlóközpont önerős fejlesztésének köszönhetően a beruházás bővítheti és segítheti majd a városrész környezettudatos közlekedési feltételeit, valamint enyhíthet a környék parkolási gondjain is.

A beruházást első perctől lelkesen támogatta Eisenkrammer Károly, egykori profi kerékpárversenyző, 27-szeres felnőtt magyar bajnok, az 1992-es barcelonai olimpia olimpikonja, a Tour de Hongrie főszervezője és a Kőbánya Cycling Team elnöke, aki az átadón elmondta: „Hitvallásom a városi kerékpározással kapcsolatban, hogy „ahol jó kerékpározni, ott jó élni”. Kőbánya és Kispest bringásai a KÖKI Bringa Pont megnyitásáig nehezen tudták összekapcsolni a kerékpáros közlekedést a metróval, hiszen modern B+R parkoló híján nem szívesen hagyták őrizetlenül kerékpárjaikat. Így bármennyire is szerették volna mozgással kezdeni a napot, biciklizés helyett mégis inkább az autót vagy a tömegközlekedést választották az M3-as metró kispesti végállomásáig. Úgy vélem, hogy a KÖKI Bringa Pont egyaránt sikerrel mozdítja elő a mindennapos kerékpározást Kőbányán és Kispesten” – mondta Eisenkrammer Károly.

És hogy hogyan lehet használni az új bringapontot?
1. A smart lock e-bike-töltő állomással felszerelt, éjjel-nappal kamerás megfigyelés alatt tartott KÖKI Bringa Pontra a biciklisek csak a KÖKI APP segítségével juthatnak be.
2. A biztonsági őrjáratokkal is védett tárolóban ingyenesen lehet igénybe venni az öltözőszekrényeket, a kézmosókat és a szerelőállványokat.
3. A csomagtároló rekeszek egyedi biztonsági kóddal zárhatók, ahova a két keréken érkezők minden olyan kerékpáros eszközüket tehetik, amiket nem szeretnének magukkal vinni a belvárosba.
4. Igazi újdonság az is, hogy az aktív védelem mellett a tárolóban elhelyezett kerékpárokra díjtalan HELLO Bringás biztosítás jár.