HÍREK  2022. június 09.      806
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepi testületi ülés a 100. évfordulón

Idén Fenyvesi Dezső, a Puskás Alapítvány kuratóriumi elnöke és Plánk Róbert rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető lett Kispest Díszpolgára. Kispestért Díjat tízen, Dicsérő Oklevelet tizenöten kaptak, ezen kívül nyolc pedagógus munkáját is külön elismerték. A program során Lutter Imre a Petőfi-év alkalmából Az apostol című elbeszélő költeményből mondott részleteket, Kuti Róbert hegedűs, Orbán Bori énekes és Pánczél Kristóf zeneszerző, zongoraművész műsorral köszöntötte a résztvevőket az ünnepi képviselő-testületi ülésen a KMO-ban.

Ünnepi testületi ülés a 100. évfordulón
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Egy város életében mindig vannak nehezebb és könnyebb időszakok, de szívesebben emlékszünk a szebb időkre Kispest életében is. Arra az időszakra, amikor megépült a Wekerletelep, a különböző felekezeteknek otthont adó gyönyörű és egyedülálló Templom tér, az első Kossuth szobor, vagy a Hofherr-ház, vagy arra, hogy itt nevelkedtek azok a híressé lett emberek, akikre mind a mai napig büszkék vagyunk, például Béres Ilonára vagy Puskás Ferencre. És nemcsak azokat övezi tisztelet, akik neve közismertté vált, hanem mindazokat, pedagógusokat, közalkalmazottakat, egészségügyi és szociális dolgozókat, akik „nyomot” hagytak, munkájukkal járultak, járulnak hozzá, hogy Kispest az elmúlt 151 és 100 évben fejlődhetett, és olyanná válhatott, amire ma is büszkék vagyunk – mondta köszöntőbeszédében Gajda Péter polgármester.  

Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője a díszpolgári címek odaítélésének fontosságára a párizsi Sorbonne egyetem tiszteletbeli címeinek történelmi példáján keresztül mutatott rá. Arról beszélt, hogy milyen jelentős, ha egy közösség a „tisztelet okán” valakit elismer és befogad. De erre csak olyan, jövőjére gondolni tudó, erős identitású, büszke és öntudatos közösség képes, amely már másokról is ki meri, tudja fejezni véleményét, másokról is azt tudja mondani „jó vagy”, magunk közé hívunk, fogadunk, mert tisztelünk azért, amit teszel. Kispest ma fejet hajt mindazok előtt, akik tiszteletet érdemelnek, erősítik a közösséget, formálni akarják a jövőt. Ezekkel az elismerésekkel pedig tovább erősödik a kapcsolat a kitüntetett és a kitüntető közösség között – hangsúlyozta.

Kispest újonnan megválasztott országgyűlési képviselője, Arató Gergely köszöntőjében arról beszélt, hogy minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik az elmúlt 100 évben sokat tettek a közösségért. Száz év alatt rengeteget változott a helyi közlekedés, az épített környezet, sok-sok neves és „névtelen” áldozatos munkájának köszönhetően kinőtt egy új város, egy „mikrokozmosz”. Biztosan számtalan vitájuk volt nekik is, de a városért végzett közös munka során és a sikerek nyomán ezek elfelejtődtek. Arató Gergely szerint ma is az a feladat, hogy megőrizzük értékeinket, meglévő szolgáltatásainkat, a szociális hátteret, az oktatást és mindazt, ami jó, amitől Kispest Kispest lett és lesz. És persze vannak új kihívások is, amelyek alakítják, formálják életünket. Egymásra odafigyelve tegyük még szebbé, zöldebbé, élhetőbbé, szerethetőbbé városunkat – mondta.

A Kispesti Önkormányzat képviselő-testületének döntése alapján Gajda Péter, Dr. Hiller István és Arató Gergely adták át a Kispest Díszpolgára cím adományozó-levelét Fenyvesi Dezsőnek, a Puskás Alapítvány kuratóriumi elnökének, valamint Plánk Róbert rendőr ezredesnek, rendőrségi főtanácsosnak, kapitányságvezetőnek.

Ünnepi testületi ülés a 100. évfordulón
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Kispestért Díjban részesült Molnár László, a Kispesti Polgármesteri Hivatal gépkocsivezetője, Balázs András, a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola informatika szakos tanára, Bánáti Tiborné, a Kispesti Gyöngykagyló Óvoda óvodavezetője, Bertyákné Czérna Ágnes, a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola volt intézményvezető-helyettese, dr. Csatári Bálint, a Kispesti Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referense, Dessewffyné Szabó Erzsébet, a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola intézményvezetője, Kiss Ágnes a Mágnes Színház vezetője, Kötél Mária, a Kispesti Egészségügyi Intézet főnővére, Kristóf Lajos kispesti szobrászművész, Szétag-Thész Dorottya, a Wekerlei Tipegők Bölcsőde élelmezésvezetője.

Ünnepi testületi ülés a 100. évfordulón
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Dicsérő Oklevélben részesült Almási Gábor, a Kispesti Uszoda üzemeltetési csoportvezetője, Csikós Beáta, a Kispesti Pannónia Általános Iskola tanítója, Emmer Szabolcs, a Polgármesteri Kabinet Iroda Társadalmi Kapcsolatok Csoportja pályázati referense, Fehér Dorottya, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási és Szociális Iroda köznevelési ügyintézője, Hatvanger Zoltán, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár PR-referense, Dr. Haszmann Andrea, a Kispesti Egészségügyi Intézet pszichiáter főorvosa, Honti-Utasi Zsuzsanna, a Kispesti Árnyas Óvoda gyógypedagógiai asszisztense, Kocsis Julianna Ibolya, a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanára, Parragh-Danó Mónika, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Gazdasági Iroda adóügyi ügyintézője, Petrovics Jánosné, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási és Szociális Iroda területi szociális ügyintézője, Sallói Gabriella, a Kispesti Egészségügyi Intézet reumatológiai asszisztense, Soós Erzsébet Rita, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Wekerlei Idősek Klubja és Házi segítségnyújtást végzők 1. számú csoportjának szociális gondozója, dr. Tóth Csilla, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Jogi Iroda jogi referense, Tóth Patrícia, a Kispesti Rendészeti Központ lakossági ügyintézője, Vasajiné Bohnert Krisztina, a Kispesti Kós Károly Általános Iskola tanára.

Ünnepi testületi ülés a 100. évfordulón
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Kispest Gyermekeiért Elismerő Oklevélben részesült Seszták Marianna, a Kispesti Tarka-barka Óvoda intézményvezetője és Turayné Mikus Éva, a Kispesti Árnyas Óvoda óvodapedagógusa.

Együttnevelő Pedagógus Elismerő Oklevélben részesült Horváth Imréné, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIX. Kerületi Tagintézményének fejlesztőpedagógusa és Párta Zsuzsanna, a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tanára.

Elismerő Oklevél Kiemelkedő Pedagógiai Tevékenységért elismerésben részesült Apró Éva Zsuzsanna, a Kispesti Kós Károly Általános Iskola tanára és Urmai László Ferencné, a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola tanára

Polgármesteri Dicsérő Oklevél Kiemelkedő Pedagógiai Tevékenységért elismerésben részesült Lekner Mária, a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára és Röhrig Éva, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola volt intézményvezetője

Kispestért Oklevélben részesült a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat.