HÍREK  2022. június 13.      669
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Városünnep: újra szabadban, szabadon!

A Republik fergeteges vasárnap esti koncertjével ugyan véget ért a kétnapos Városünnep, de a várossá válás 100. évfordulójához kapcsolódó programsorozat még nem fejeződött be. 

Városünnep: újra szabadban, szabadon!
A képre kattintva galéria nyílik. (43 kép)

Nem véletlenül lett az idei fesztiváljellegű rendezvény szlogenje a „szabadban, szabadon”, hiszen a koronavírus-járvány miatt utoljára 2019 júniusában volt Városünnep a Templom téren, amikor együtt ünnepelhették a kispestiek a település várossá válását. De nem csak ezért különleges ez a jubileumi programsorozat. A Városünneppel csupán a Templom téri rendezvénynek lett vége, az ünnepi programsorozat majd az adventi kulturális rendezvényekkel zárul csak le. Addig pedig számtalan helytörténeti séta, ismeretterjesztő előadás, és szeptember 24-én a Mihály-napi búcsú vár még ránk – mondta el lapunknak Gábor Ilona, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a jubileumi rendezvénysorozat koordinátora.

Megtudtuk azt is, hogy ez az első alkalom, hogy a korábban összevont két intézmény a KMO és a Wekerlei Kultúrház (WK), KMO Művelődési Központ és Könyvtár néven közösen szervezi a városünnepet. A tapasztalatok szerint, az együttműködés, a közös munka gördülékenyen ment.

Városünnep: újra szabadban, szabadon!
A képre kattintva galéria nyílik. (35 kép)

Más újdonságokról az igazgató elmondta: a nagyszínpadon, a helyi együtteseken kívül, idén szinte csak olyan fellépőket láthattak a kispestiek, akik még nem jártak Városünnepen a kerületben. Még a zárókoncertet adó Republik is ebbe sorba tartozik, annak ellenére, hogy a KMO évtizedekig próbahelyet biztosított az együttesnek.

Az időjárás is kegyeibe fogadta az eseményt, mind két napon elkerülte az eső a kerületet, és szerencsére balesetet sem szenvedett senki a két nap alatt.

A kiegészítő programok között is jócskán találhattak újdonságot az érdeklődők, ezekkel vált igazán családi rendezvénnyé az ide Városünnep. Mert például mindkét napon volt Ökocsiga játszóház, virtuális valóságsátor, kerékpárral hajtott elektromos autópálya, „ládavasút”, ki lehetett próbálni trükkös járgányokat és még igazi kereket is lehetett cserélni a virtuális autónkon.

Városünnep: újra szabadban, szabadon!
A képre kattintva galéria nyílik. (35 kép)

De most is itt volt a Nem Adom Fel Alapítvány, akiknél kipróbálhatták az érdeklődők a kerekesszékkel és a fehér bottal való közlekedést. És ugrálhattak a gyerekek az Euro Bungee-val, próbára tehették egyensúlyozó érzéküket a 3D-karikában. A kisebbeket babasátor, környezetvédelmi útvesztő, pihenő sarok, minigolf, mini kalandpark várta. Kint volt a téren a Honvéd FC ember nagyságú kabalaoroszlánja is.

Ezen kívül az „Ady Endre út arcai – utazás a 42-es villamossal” címmel 3x3, összesen 9 tablóból álló helytörténeti alkalmi kiállítást láthattak a Nagy Balogh János Kiállítóterem előtt, ahová egyébként is érdemes volt betérni, mert a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Siklós Zsuzsanna és Mohay Orsolya munkájának, valamint a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület 24 alkotójának köszönhetően remek kiállítás nyílt a napokban a 100 évfordulóra.

Az önkormányzat sátrában a két napon át Kertész Csaba és Varga Attila alpolgármesterekkel, Somogyi Ildikó, Paróczai Anikó, Rátkay Andrea, Ferenczi István és Domokos Gábor önkormányzati képviselőkkel találkozhattak a kispestiek.

Városünnep: újra szabadban, szabadon!
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Az első napon szívesen hallgatta a közönség a Fekete Lakkcipők, Komár László emlékzenekart, a MIEZ, Illés emlékzenekart, óriási sikerrel szerepelt a Balkán Fanatik, és sokan voltak kíváncsiak a Kelemen Kabátban együttesre is. Az Alma együttes gyerekeknek adott koncertje nyitotta a második napot. Őket a KMO és a WK művészeti csoportjainak bemutatói követték, majd az Obsitos Fúvószenekar adott koncertet. A fiatalabbakat a Weinkillers, másokat a Mangorise, és közkívánatra a The Biebers előadása csalogatta a nagyszínpad elé. A kétnapos esemény fantasztikus hangulatú Republik-zárókoncertjét még sokáig emlegetni fogják Kispesten. A hagyományos tűzijáték helyett idén a zárókoncert show-elemei ejtették ámulatba a közönséget. A műsorokat szombaton Vágó Piros, vasárnap pedig Dj. Dominique vezette.