HÍREK  2022. június 16.      485
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepel a Családok Átmeneti Otthona

Húsz éve nyújt egzisztenciális és mentális segítséget a krízishelyzetben lévő kispestieknek a Családok Átmeneti Otthona (CSÁO). A Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) részeként működő intézmény Nagysándor József utcai telephelyén csütörtök délelőtt tartották a születésnapi ünnepséget a szociális szakemberek és a képviselő-testület tagjai számára.

Ünnepel a Családok Átmeneti Otthona
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Gajda Péter polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy fogadóóráinak nagy részében lakhatási problémával küzdő kispestiek keresik fel, olyanok, akik korábban jellemzően a devizahitel-tartozás miatt vesztették el lakásukat, és olyanok, akik a magas albérletárak és a szociális nehézségek miatt nem tudnak lakáshoz jutni. Azzal, hogy 2002-ben a kerület megnyitotta a CSÁO-t, nemcsak lakhatást biztosít azoknak, akik valamilyen okból családként nem találnak otthont, hanem egyéb segítséget is megkapnak azok, akik a Jahn Ferenc vagy a Nagysándor József utcai otthonba érkeznek – mondta el Gajda Péter.  

A polgármester minden munkatársnak megköszönte, hogy a nehézségek ellenére szívvel-lélekkel végzik ezt a fontos munkát és segítenek azoknak a sokszor kilátástalan helyzetben lévő kispestieknek, akik másban már nem bízhatnak, csak a CSÁO-ban és az önkormányzat támogatásában. Elmondta, a polgármesteri programban is szerepel, hogy a lakhatási válságot akár bérlakásépítéssel, akár a CSÁO további bővítésével támogatni fogja az önkormányzat.

Vighné Vince Erzsébet, a KSZSZC intézményvezetője úgy fogalmazott, a CSÁO-ban azok a tapasztalatok a mérföldkövek, amiket egy-egy család vagy turnus beérkezésével tapasztaltak. Ilyen volt, hogy milyen az, amikor drogfüggő felnőtt kerül be a családdal együtt, és ez hogyan alakítja a család és az otthon életét, milyen szakmai kihívásokat jelent. Egy másik nagy tanulási folyamat volt, amikor mentális betegséggel küzdő szülőkkel érkezett a család. De amikor ágyi poloskát hurcoltak be beköltözők, azzal a feladattal kellett megbirkózni, hogyan mentesítsék az intézményt, amikor nincs üres lakás, amibe át lehet telepíteni egy családot, valamint mentálisan is kezelni kellett az itt lévők szorongásait, félelmeit. És amikor értelmi vagy testi fogyatékkal élő gyermek vagy kisbaba érkezett, velük kellett sajátos kapcsolatot kialakítani, megfelelő módon segíteni a szülőt, sokszor a saját élképzelésével ellentétesen is. És jelentkeznek az épületben műszaki problémák is, például a kazánnal, a fűtési rendszerrel vagy a vízvezetékkel, amelyeket meg kell oldani – sorolta, hangsúlyozva, hogy ezek mind nagyon komoly kihívások voltak minden munkatárs számára.

Földi Laura otthonvezető a mindennapokról, a munkatársak rendhagyó időbeosztásáról beszélt, ami extrém elkötelezettséget kíván: a nap 24 órájában szolgálják az itt lakókat, az év 365 napján. Elmondta, apró, mások számára láthatatlan sikerek vezetnek a célok felé, a munkát alázattal és türelemmel végzik, hogy segíthessék a krízishelyzetbe került kispesti családokat. A segítés mellett szemléletformálást is próbálnak végezni, hogy az innen kikerülők biztonságosabb, kiszámíthatóbb jövő felé indulhassanak, hogy stabilabb és boldogabb fejezet kezdődhessen az életükben. Megemlítette, hogy az elmúlt két évben több kisgyermek lett a hónap tanulója, bizonyítva, hogy olyan nyugodt körülményeket tudnak biztosítani számukra, ahol nemcsak vannak és éldegélnek, hanem tehetségüket is ki tudják bontakoztatni.  

Varga Attila alpolgármester arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a két telephelyen megfordult ügyfelek 90 százaléka tartósan tovább tud lakni ott, ahová kiköltözött: jelentős részük önkormányzati bérlakásban él, de vannak, akik piaci alapon tudnak lakást bérelni, és van, aki saját lakáshoz is hozzá tudott jutni az évek során. A CSÁO munkatársai utánkövetik azokat a klienseket, akik egyszer ide beköltöztek, tehát hosszabb a kapcsolat annál, mint hogy itt egy-másfél évet eltöltenek. A stabil lakhatással rendelkezők 90 százalékos aránya az itt dolgozók munkáját dicséri, és ez hatalmas eredmény, ami fővárosi, de akár országos viszonylatban is ritkaságszámba megy – hangsúlyozta.  

A CSÁO története 2002-ben kezdődött, akkor adták át a Jahn Ferenc utcai létesítményt három lakrésszel. 2015-ben közösségi résszel és egy lakással gyarapodott a CSÁO, ezúttal a Nagysándor József utcában. A lakásokat az önkormányzat a Szociális Építőtábor Egyesülettel közösen, a Norvég Civil Alap támogatásával az országban is egyedülálló módon, egy adósságcsökkentő bérlakás-felújítási program keretében újíttatta föl. 2018-ban pedig a hátsó részen további három lakással bővítette az otthont az önkormányzat. Az otthon feladata átmeneti jelleggel lakhatás biztosítása a lakhatási krízisbe került, kiskorú gyermeket nevelő, gyermeket váró családok vagy egyedülálló szülők számára.

A CSÁO első, alapító vezetője Arató Albert volt, őt Bán Valéria követte, majd Nacsa Dániel állt az intézmény élén. Földi Laura 2019 óta vezeti a Családok Átmeneti Otthonát.