HÍREK  2022. július 07.      676
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Népszerű a babacsomag

Csaknem tíz éve, 2013-ban adott először gesztusértékű babacsomagot a kerületi kismamáknak kisgyermekük születésekor az önkormányzat, és 2016-ban köszöntötték először Kispest első újévi kisbabáját.

babacsomag

Sajnos az elmúlt években a pandémia miatt elmaradtak a babaköszöntések, de a babacsomag mindenkihez megérkezett, megérkezik – mondta el lapunknak Kispest polgármestere. Hozzátette: a babacsomagoknak vannak állandó elemei. Ilyen például a kisbabáknak szánt rugdalódzó, sapka, fürdőlepedő. De mindig aktualizálja az önkormányzat szociális irodája a kerületi védőnőkkel közösen azokat a tájékoztató dokumentumokat, amelyek a szülőknek szólnak, például a kötelező oltásokról.

Gajda Péter arról is beszélt, hogy amikor a babacsomagot 2013-ban kitalálták és bevezették, még ötszáz fölött volt az évente megszületett kisgyermekek száma, ám 2020-ban már csupán 474, míg 2021-ben 486 kisgyerek született. Az önkormányzat sokat tesz azért, hogy a fiatalok, akik itt nevelkedtek Kispesten, otthonuknak tekintsék a kerületet, ne akarjanak elköltözni innen, itt alapítsanak családot. Ennek egyik intézkedéseként jelentősen megemelte a képviselő-testület a szociális rászorultság határát a gyermekszületési támogatás eléréséhez azért, hogy egyre több ember kaphassa meg.

Folyamatosan fejlesztjük az intézményhálózatot, kívül-belül korszerűsítjük bölcsődéinket, óvodáinkat, a játszóudvarokat rendbe tettük, a játszószereket kicseréltük, remekül és jó körülmények között működik a családokat segítő védőnői hálózat is. Rengeteg a zöldterület, sok a park és a játszótér, ami szintén vonzó lehet. Folyamatos a városfejlesztés, új lakások is épülnek szép számmal – tudtuk meg a polgármestertől.