HÍREK  2022. október 20.      518
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szobrok és fotók – A szobrász-fotográfus életműve

Kristóf Lajos szerdán nyílt életmű-kiállítása 2022. november 25-ig tekinthető meg a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

Szobrok és fotók – A szobrász-fotográfus életműve
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A kiállítást és az alkotót köszöntő Vinczek György alpolgármester és a tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti író is a sokszínűséget emelte ki a kispesti képzőművész kiállítási anyaga kapcsán. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy Kristóf Lajosnak rengeteg ötlete van, a legutóbbi egy bronzszobor felállítása a Bozsik Stadion közelében arról az egykori házról, amelyben Puskás és Bozsik lakott.  

Feledy Balázs a művésszé válásról, a tehetség kibontakozásáról beszélt: Kristóf Lajos három évtizedet dolgozott eredeti szakmájában mintakészítőként. Már ifjúkorától fontos szerepet töltött be életében a szobrászat és a fotózás. 1974-től tagja volt a kispesti Nagy Balogh János Képzőművész Körnek, 1975-ben a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában grafikai képzésen vett részt, 1976-tól 1983-ig a Dési Huber István Képzőművészeti Szabadiskolában képezte magát, munka mellett. „Arról már lemondott, hogy a Képzőművészeti Főiskolára felvételizzen, de arról nem, hogy művésszé váljon… Miközben szobrász lett, sportújságíró és sportfotográfus is lett… Fotósként bekerült a sportmédia világába, szobrászként pedig művésztelepekre járva, egyéb kollégáktól tanulva bekerült a szobrászat világába” – fogalmazott. Arról is beszélt Feledy Balázs, hogy Kristóf Lajos szobrászként nem specializálódott, folyamatosan, egymás mellett használja a különböző anyagokat és technikákat, egyidejűleg készít figuratív és nonfiguratív szobrokat. „Az egész kiállítás tehát arról győz meg minket, hogy a tehetség utat tör magának” – zárta gondolatait, gratulálva a 75 éves alkotónak. 

Kristóf Lajos tagja a Kispesti helikon Kulturális Egyesületnek. A Magyar Sportújságírók Szövetsége életműdíjjal tüntette ki 2012-ben. Kispest Önkormányzata idén Kispestért Díjjal ismerte el munkásságát.