HÍREK  2022. október 23.      409
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Könyvbemutató zenével

Muzsikus dinasztiák és híres zenészek Kispesten címmel, a várossá válás 100. évfordulójára jelentetett meg helytörténeti kötetet a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület. Cigányzene és dzsessz fűszerezte a pénteki könyvbemutatót a Halásztanya étteremben, ahol az egyesület elnökének édesapja és apósa is muzsikált egykor.

Könyvbemutató zenével
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A szerzők elsősorban a Kispesten élt, vagy dolgozott cigány zenészekre, zenész dinasztiákra fókuszáltak a kötet összeállításakor. A könyv ötletgazdája és egyik szerkesztője, Losó Györgyné Melinda, az egyesület elnöke maga is zenész családból származik, édesapja Pege Aladár apjával muzsikált együtt, férje, Losó György a Magyar Állami Népi Együttesben hegedült. Elmondta lapunknak, hogy hosszú évek óta készült a könyv elkészítésére, egy évvel ezelőtt pedig pályázati támogatást kapott az egyesület, így elindulhatott a gyűjtőmunka. Az alapot a férje után maradt saját fotógyűjteménye és sógornője, Lugosi-Lossó Magdolna emlékei adták, az egyesület tagjai segítettek, de részt vettek a családtagok, rokonok és barátok is a kutatásban, az életrajzok és az interjú elkészítésében.

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester külön kiemelte, hogy a száz évet átölelő kötet, amelynek elkészülését az önkormányzat is támogatta a Belügyminisztérium, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Néprajzi Múzeum mellett, Kispest várossá válásának 100. évfordulóján jelent meg. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a cigány muzsikusok már a kezdetektől nagy szerepet töltöttek be a település életében, fejlődésében. Sokan közülük országosan és a világban is ismertek voltak. Emlékük megőrzése miatt is fontos helytörténeti munka a könyv.

Az esten Trencsényi Borbála szerkesztőtárs mesélt a könyv keletkezéséről, amelyet Szántó András művelődéstörténész, Szuhay Péter etnográfus, Siklós Zsuzsa, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Lugosi-Lossó Magdolna emlékőrző és Lakatos Ferenc zenész méltatott.

A zenei programban fellépett Lakatos Ferenc és zenekara, Karcagi János és Lugosi Katalin énekesek, Szilvási István, Lukács János jazztriója és a világhírű hegedűs, Roby Lakatos.