HÍREK  2022. október 30.      820
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Születésnap érdekes kiállítással

Tíz éve nyílt meg a Forrásház. Az alkalomból Párhuzamok címmel nyílt különleges kiállítás az intézményben pénteken.  

Születésnap érdekes kiállítással
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Sárkány-Balogh Csilla szakmai vezető köszöntőjét követően Kispest polgármestere beszélt arról, hogy a Forrásház kialakítása olyan mintaprojekt volt az önkormányzat számára, amelynek fontos üzenetértékei vannak. Európai uniós és saját forrásból épült meg ez az egyedülálló intézmény, amelyre kb. 500 millió forintot kapott a kerület. A képviselő-testület is egyetértett abban, hogy ezt a létesítményt kialakítsák. Sokat kellett küzdeni azért, hogy a környéken élők is elfogadják, hogy ide nem bolondok és drogosok jönnek. Itt a szociális terület és az egészségügy összefogásának köszönhetően olyan intézmény jött létre, amely a környéken élőknek is segítséget nyújthat, ha esetleg nehéz élethelyzetbe kerülnek. A Forrásház példaértékű intézmény lett létrejöttekor a fővárosban – hangsúlyozta Gajda Péter.  

Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosa is kiemelte, példaértékű, hogy az egészségügy és a sziciális terület ilyen színvonalas feladatellátást, lelkigondozást végez, mint ami itt zajlik. A védőnői szolgálat ideköltözésével az intézmény egyedisége még fokozódott, hiszen ők a családoknál azonnak észlelik a gondokat és jelzik. Így kiderülhet, mire van szükség, az adott probléma szociális jellegű-e, vagy mentálhigiéniára, pszichológus, pszichiáter segítségére van szükség.

Vighné Vincze Erzsébet, a Forrásházat működtető Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum igazgatója két jelentős mérföldköveket villantott fel a komplex intézmény történetében. Az egyik a védett foglalkoztatás bevezetése volt: a Kézmű Nonprofit Kft. telephelyén jelenleg 40-en tudnak munkát vállalni, és sokan ki is tudtak lépni a munkaerőpiacra is. A másik fontos momentum a Baptista Szeretetszolgálat népkonyhája a házban, ahol minden rászoruló kaphat egy tál meleg ételt.

Az alkalomra összeállított kiállítást, amelyen művészek reflektálnak alkotásaikkal a Csábi Katalin vezette Forrásház Alkotóműhelyben készült képekre, szobrokra, Dr. Faludy Judit művészettörténész nyitotta meg. Elmondta, üdvözli a szándékot, hogy az itt készült művek fontosságára úgy hívják fel a figyelmet, hogy hivatásos kortárs művészek is részt vesznek a közös kiállításon, reflektálnak alkotásaikkal a műhely használóinak, alkotóinak kezemunkáira. Időben és térben egymástól távol levő alkotások kerülnek egymás mellé, hatnak egymásra, óvják, védik, máskor provokálják egymást. Vagy csak a textúrájuk, a dekorálás módja kerül a másik művel párbeszédbe, hangsúlyozva annak törekvéseit. Különböző hordozók és technikák, különböző látásmódok egymásmellettisége egészíti ki ezt a bemutatkozást., és teszi felfoghatóvá önmagunk törékenységét – fogalmazott.

Az ünnepi műsorban Székely Péter klarinét- és Tódy Ilona Éva csembalóművész, valamint a Forrásház munkatársai és ügyfelei léptek fel.