HÍREK  2022. november 04.      574
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Civil Fórum ősszel

Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői. Az őszi, csütörtöki Civil Fórumon többek között Gajda Péter polgármester számolt be az önkormányzat aktuális feladatairól, valamint az elmúlt hónapok eredményeiről.

Civil Fórum ősszel
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Gajda Péter beszámolójának legfontosabb részében tájékoztatta a fórum résztvevőit az elmúlt időszakban történtekről. A polgármester elmondta: év elején még úgy tűnt, hogy a covid után visszatérhetünk a normál kerékvágásba és viszonylag stabil lesz a kerület költségvetése, de a begyűrűző energiaválság miatt máshogy alakult.

Kispest számára is fontos beruházásai voltak a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzatnak, befejeződött az 50-es villamos rekonstrukciója, megérkeztek az új CAF-villamosok, a következő év végére az összes szerelvény új lesz – tette hozzá a városvezető. Apróbb felújításaink voltak idén, megújult a Kispesti Egészségügyi Intézet szemészete, valamint a Madách utcai gyermekfogászat. Minden gyermekintézményünkben továbbra is biztosítjuk az EpiPen Junior életmentő gyógyszert. A környezetvédelem területén is voltak kisebb-nagyobb beruházásaink: folytattuk a komposztáló programunkat és elindítottuk az esővízgyűjtő edények osztását is. Továbbra is ingyenes füzetcsomaggal segítjük az iskolásokat, a Kispesti Iskolatámogatási Alapban pedig szabadfelhasználású 1-1 millió forintot biztosítunk az intézményeknek.

Az elmúlt években a covid okozta elvonások miatt kellett takarékoskodnunk, most pedig az energiaárak drasztikus emelkedése miatt – tájékoztatta a meghívottakat Gajda Péter. A polgármester elmondta azt is, hogy az energiaválságnak milyen következményei lesznek a kerületben. Többek között októbertől zárvatart a Kispesti Vigadó, a Kispesti Kaszinó. Döntés született arról, hogy novembertől péntekenként otthonról dolgoznak a Polgármesteri Hivatal munkatársai. A jövő heti testületi ülésen döntenek a képviselők a Kispesti Uszoda átmeneti zárvatartásáról is. Ez fájó és kellemetlen lépés, de az elszabadult távhőárakat nem tudja kitermelni az uszoda – tette hozzá a polgármester.

A polgármester mellett a fórumon rész vett Varga Attila alpolgármester és válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A folytatásban a BFKH XX. Kerületi Hivatal Népegészségügyi Osztály által működtetett CSVSZ-t (Családvédelmi Szolgálat) mutatta be Havasiné Ádámszki Emília. Nagy Zita HEP-referens a Helyi Esélyegyenlőségi Programról (HEP) beszélt az érdeklődőknek. Ferenczi István környezetvédelmi tanácsnok a helyes fatüzelésről tartott rövid előadást a megjelenteknek.