HÍREK  2022. november 18.      474
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Készülnek a tervek a bölcsődeudvar átalakítására

Új szakaszába lépett a dán-magyar átfogó bölcsődei program, amelyet a Villum Alapítvány támogat. Dán javaslatok és helyi elképzelések, kívánságok alapján megkezdődött a Csillagfény bölcsőde kertjének, játszóudvarának átalakítása, elkészültek az első vázlatos tervek, a részletek megbeszélése is megkezdődik.

Készülnek a tervek a bölcsődeudvar átalakítására
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Mint már arról korábban beszámoltunk, egy évvel ezelőtt a dán designer, Søren Milling ötletelt a program keretében a Csillagfény bölcsődében dolgozó kisgyermekgondozókkal az intézmény udvarának átalakításáról, amely a Villum Alapítvány támogatásával meg is valósul. A dán szakembernek már akkor jó véleménye volt az udvar használhatóságáról, de egy kicsit több vizezési lehetőséget, hidacskákat, dombocskákat, kicsi kerékpárokkal való közlekedési lehetőséget is javasolt a területre.

A csütörtöki megbeszélésen Claus Beyer Iversen, a projekt dán menedzsere és Johanne Hempel dán szakember, Blázy Krisztina, a Városháza Humánszolgáltatási és Szociális irodájának vezetője,  Vinczek György alpolgármester, valamint a Csillagfény bölcsőde vezetése megkapták a Jordán Klára, a CITI-kert Bt. tájépítész mérnökének első vázlatterveit, amelyek már tartalmazták a dán szemléletformáláshoz alkalmazkodó elemeket. Ilyen például a magaságyások kialakítása, amelyben konyhakerti növényeket is tarthatnának, ami fontos eleme lenne a természetközeli nevelésnek. Jordán Klára azt is kiemelte, hogy az udvar árnyas, fakivágásra nem kerül sor, csak nagyon indokolt esetben, de a pótlásról azonnal gondoskodni fognak. A tájépítész tervei között szerepeltek a meglévő „pancsolóknak” nevezett párásítók felújítása, használhatóvá tétele, valamint a homokozók feletti árnyékolás megoldása is.

Claus Beyer Iversen érdeklődéssel nézte az elkészült vázlatokat, kérdései elsősorban arra vonatkoztak, miként lehet a jelenleg négy egységből álló udvart két nagy egységgé, az udvari játékokat, homokozókat közösen használhatóvá tenni úgy, hogy a különböző korosztályú és fejlettségű bölcsődés kisgyerekek ne vesszenek el az udvari környezetben. Örömmel hallotta, hogy a tervekben szerepel jó néhány udvari eszköz újrafelhasználása az új mozgásfejlesztő eszközök beépítése mellett.

Aszódi-Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője javaslatára a terveket megvitatják a Csillagfény bölcsőde dolgozóival is, de véleményt mond majd róla a dán designer is. Az udvar átalakításának elsődleges célja, hogy a korábbi statikus, épített játékok helyett a gyerekek fantáziáját megmozgató, életkornak, képességeknek megfelelő, eszközök kerüljenek be az intézménybe – hangsúlyozta.

Mivel a tényleges tervezés csak most kezdődik, Claus Beyer Iversen és Vinczek György egyetértett abban, hogy költséghatékonyan ugyan, de szabadon fogalmazhatnak meg igényeket az intézmény dolgozói, és várhatóan az alapítvány és az önkormányzat társfinanszírozásban újítja majd meg az udvart.