HÍREK  2022. november 21.      492
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Konferencia a gyermekkori szorongásos zavarokról

Kór, tünet, kortünet – A gyermekkori szorongásos zavarok címmel rendezték meg immár 24. alkalommal a Mondj nemet! konferenciát a KMO Művelődési Központban hétfőn.

Konferencia a gyermekkori szorongásos zavarokról
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Folyamatosan fejlesztjük szakmai tevékenységünket, a kötelező feladatainkon túl számtalan önként vállalt feladatot végzünk, ilyen például a több mint 20 éve indított „Mondj nemet!” komplex prevenciós program – mondta el köszöntőjében Gábor Ilona, a KMO Művelődési Központ igazgatója. Fejlesztjük a programot, ezt az is bizonyítja, hogy 2020-ban a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalosan is ajánlott egészségnevelési programja lett a „Mondj nemet!” komplex prevenciós program. Minden évben konferenciát szervezünk egy-egy téma köré, idén a gyermekkori szorongásos zavarok állnak a középpontban – tette hozzá az igazgató.

Vinczek György alpolgármester, aki a 2017-ben alakult Kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetője, elmondta, örül, hogy ilyen sokan kíváncsiak erre a szakmai konferenciára, mert sajnos a téma – a szorongás – nagyon aktuális.

A köszöntőbeszédek után Tari Annamária A XXI. század veszélyei – Érzelmek és változások címmel tartott előadást. A pszichoanalitikus szerint a média, a különböző közösségi platformok erősen befolyásolják a gyerekek személyiségfejlődését, a technológia gyors felfutásával járó információtömeg értelmezésére, befogadására nincsenek felkészülve. A szakember elmondta, a gyerekeknél az okoseszköz úgynevezett örömmágnes lett, túl korán „indít el” olyan szükségleteket, amelyek önmaguktól még nem jelennének meg.

A folytatásban Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézet Tanszékvezető egyetemi docense ismertetett egyszerű stresszkezelési lehetőségeket tanároknak és diákoknak. Bognár Vivien, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológusa arról beszélt, hogy a gyermekkori szorongások mikor tekinthetők még normálisnak és milyen esetekben érdemes, kell szakemberhez fordulni. Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetője bemutatta a Kék Vonal szolgáltatásait, valamint azt, hogy miként segíthet egy beszélgetés.

A délutáni szekcióülések egyikén a K.I.A.B.Á.L Bűn- és Áldozattá válást megelőző, drogprevenciós társasjátékot mutatták be, illetve a Kék Vonal Alapítványt ismerhették meg a gyakorlatban az érdeklődők. A harmadik szekcióülésen a Nézőművészeti Kft. 7 nap című előadását tekintették meg konferencia részvevői az iskolai zaklatásról, Scherer Péter rendezésében, melyet interaktív feldolgozó beszélgetés követett.

A program a Kispesti Önkormányzat és a Kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) támogatásával valósult meg.